Начало > За пациенти > УСБАЛО в медиите

Новини

14/06/2018

УСБАЛО с Осма научна конференция

Осмата научна конференция на ... повече

06/06/2018

УСБАЛО подобри финансовите си показатели

Лечебното заведение увеличи п... повече
Архив
Национален Раков Регистър

Национален Раков Регистъррегистрация на новите случаи от злокачествени новообразувания в цялата страна....
повече

УСБАЛО в медиите

 Информация за раковите заболявания

Интервюта и съвети на наши специалисти по органна локализация на заболяванията!

Рак на гърдата

 Рак на белия дроб

Открития

Рак на дебелото черво

Лъчелечение

Здравна политика

Рак на пикочна система

Профилактика и кампании

Лични истории

Кожен рак и меланом

Гинекологични тумори

За

„УСБАЛ по онкология“ ЕАД, разни

Други видове тумори

 ТЕЛК

 Статистика за пациенти

 


Посетете видеоканала ни в , където ще можете да гледате всички виздео интервюта на нашите специалисти подредени по рубрики

 

Лазер и прицелна терапия срещу рака на белия дроб
Петък, 02 Март 2012 14:45

b_150_100_16777215_0___images_stories_kalajdjiev.jpgТози вид тумори са най-често срещани в Западна Европа, но и у нас, казва доц. Георги Калайджиев, началник на отделение по гръдна хирургия в Онкологията в София. Всяка година нови 4000 души се разболяват. Ракът на белия дроб засяга мъжете около 6 пъти по-често от жените. Две трети от болните са били пушачи, а много от останалите също са вдишвали цигарен дим. Азбестът, вече забранен в строителството, е друга причина за възникване на заболяването.

Правилната диагноза е много важна за определяне на терапията, защото хистологичните типове рак на белите дробове са осем. Основно те са недребноклетъчен и дребноклетъчен, а лечебният подход при двете групи е коренно различен, пояснява доц. Калайджиев. Най-често в България се среща т.нар. плоскоклетъчен (или спиноцелуларен) карцином - около 39%. "Дребноклетъчният белодробен карцином не се оперира, той се лекува само с химиотерапия и лъчетерапия. - пояснява онкохирургът. - Обратно, при недребноклетъчния, какъвто е и плоскоклетъчният, се стремим да оперираме тумора. Прилагаме обаче и консервативно лечение - химио- и лъчетерапия."

Точната диагноза се поставя само след като под микроскоп се проучи частица от тумора. Понякога се прави гефрир. Това е експресно хистологично изследване на клетки по време на самата операция, което цели да ориентира хирурга, още докато пациентът е на масата. Методите за вземане на биопсия от тумора са различни, но най-често се прилага фибробронхоскопия. С гъвкава тръбичка се прониква през трахеята и се стига до тумора. Манипулацията се извършва с местна упойка.

След това патоморфолог изяснява диагнозата. С помощта на препарати за оцветяване на тъканите под микроскоп се определя хистологичният вид на тумора, разказа доц. Калайджиев. За по-прецизно определяне на подвида се правят специфични изследвания - имунохистохимия. В последните години има и допълнителни генетични изследвания в специализирани лаборатории за т.нар. молекулярни маркери. Почти всички изследвания за белодробен рак се правят у нас в лабораториите на повечето големи болници.

Понякога пациентите са учудени, че получават по-различно лечение от това на други с подобно страдание. Стандартите в онкологията са динамични, а в химиотерапията новостите валят буквално всеки месец, обяснява доц. Калайджиев. През 2010 г. за първи път е създаден Национален експертен борд по белодробен карцином в рамките на МОРЕ 2010 - инициатива на Варненския медицински университет. Бордът разработва правила за клинична практика при белодробен карцином.

При този тумор лезиите понякога са близо до сърцето и пациентите се тревожат как ще премине операцията. Тя наистина е рискова, но за да стигне до оператор и ръководител на екип, гръдният хирург дълги години се квалифицира и усъвършенства уменията си. България има добра школа в тази област, убеден е доц. Калайджиев. Данните от образната, ендоскопската и метаболитната диагностика помагат на хирурга предварително добре да планира как точно ще премине операцията. Има съвременни методики, които дават още по-голяма сигурност за пациента - автоматични ушиватели, ултразвуков и лазерен "скалпел".