„Всяка работа на тоя свят цапа човека със своя цвят”, всеки ден или месец е посветен на борбата с различни болести. А те са толкова много и продължават да се роят. Всеки пациент се бори с тях, както може: сълзи пълнят очите, страх сковава тялото, в отчаяние е състоянието на духа. Затова обичаме Джани Родари и стихосбирката „Продавач на надежда”...

„В името на живота – продължаваме...”, е поредното събитие от една инициатива, замислена и реализирана от група добри хора. Тази идея е олицетворение и продължение на човешкия стремеж да бъдем състрадателни, да съчувстваме, но и да помагаме.

В реализацията й през годините са вплетени имената на много хора: Мария Чипилева, Биляна Огнянова, Ралица Стоянова, Стоян Атанасов, Борис Самарджиев, Стефан Чакъров, Тони Димитрова, Стефан Илчев, д-р Стефан Константинов. Осъществяването на замисленото би било невъзможно без енергията на Златка Ангелова и нейните талантливи възпитаници и колеги от Нов български университет, както и без професионализма и работоспособността на Бистра Стойчева.

Възможно е да ни убягва нечие име – нали знаем строфата от песента „Ако до всяко добро същество, застане поне още едно“…Сега се сещаме поне за няколко добри същества, които ще се вплетат в нишката на доброто, но нека имената им останат изненада за бъдещето. Защото ние няма да спрем дотук.

Събитието „В името на живота – продължаваме...” , реализираме съвместно с колегите от НДК: те ни предоставят галерията, в която след изложбата на великия Кольо Карамфилов, ние ще представим своята продукция именно през октомври, Месеца за борба с рака на млечната жлеза. Като „венец” в усилията на мамолозите от УСБАЛО, прегледали повече от двеста жени в безплатната профилактична кампания, ще открием изложба на 24 октомври 2019 г. от 18 часа със спектакъл на студенти от департамент „Музика“ на Нов български университет. В програмата:

Йохан Себастиан Бах – „Алеманда из Сюита №3 за виолончело”, изпълнение на Ана-Мария Иванова (виолончело)

Клод Дебюси – „Сиринкс”, изпълнява Лаура Цaйтлер (флейта)

Петър Христосков – „Малка токата” в изпълнение на Ева Гигова (цигулка)

Стоян Орсов – „Импровизация за кавал”, изпълнява. Стоян Орсов (кавал)

Пабло Казалс – „Песен на птиците”изп. Ана-Мария Иванова (виолончело)

Адам Бен Езра – „Продължаваме”
изп. Стоян Орсов (контрабас)

 

„История в рамка” е насловът на творбите, които ще бъдат показани по време на изложбата. Такава е  гледната точка на куратора Бистра Стойчева:

„Хората на изкуството са велики хора! – гениални , талантливи, запалващи искрата на любовта, чрез която се изгражда култура, въздигаща неспокойния и вечнотърсещ човешкия дух.

Изкуството /във всичките му форми и проявления/, стига до всеки и го докосва: по неповторим начин, много сходен с влюбването от пръв поглед!

Един мъдър човек, посланникът на проекта "Продължаваме", д-р Стефан Константинов бе казал преди време: "...никой пациент не трябва да се чувства обречен", с което постави началото на това пътешествие на добротата...

Изложбата е част от благотворителната кампания"Продължаваме" , която цели да подпомогне лечението на онкоболните , чрез редица арт-терапии.

Поредната седма изложба е отново творение на художниците , които подкрепят проекта от самото начало. Те са прославили страната ни извън пределите й, даващи възможност на света да се запознае с таланта на българина по един възхитителен и стоплящ сърцата начин.

Художник на проекта е Димитър Анастасов, а заедно с него поканихме за участие световноизвестния Петър Мичев – Педро, Васил Петров, зографите Васил Байлов и Христо Вутов, Вера Димова, Гергана Масарлиева – Делчева, Белчо Хаджийски, Даниела Динкова, Борислав Борисов, Деян Дачевски, Зорница Боева, Иво Узунов, Станислава Стойкова, Петя Папазова, Иван Джоков, Поликсена Здравкова, Спасимир Богданов, Станимир Кръстев, Гено Генов, Димитър Димитров, Надя Златанова, Кристина Захариева, Диана Ривера, Кирил Иринчев, Меглена Божанова, Павел Иванов, Анастасия Ножарова, Живко Грозданов, Тошко Илиев, Данчо Григоров и с участието на Александър Сергеев.

 

По време на изложбата и нейното откриване ще може да почувствате вдъхновението и онзи гъделичкащ пеперуден екстаз, който само красотата на човешката душа би могла да отпечата в една великолепна

„ИСТОРИЯ В РАМКА!”

 

Поканени на събитието са лекари и медицински сестри, общественици, политици, кандидат-кметове. Разбира се, журналисти, колеги, приятели, всички. Защото, извън протокола, практически всеки, който има сетива за тези мигове на благородство и вяра в каузата, е добре дошъл.

Всяко човешко присъствие ще бъде чест за нас и и достойна подкрепа за пациентите в борбата за здраве и за качество на живот.

Това ще бъде един интелигентен начин всички участници и гости,всички ние ЗАЕДНО, да отговорим на въпроса на Пипи Дългото чорапче: „Аз съм родена, за да правя добро...И се питам, а другите хора за какво са родени?” 

На 1 октомври бе дадено началото на мащабната информационна и профилактична кампания за борба с рака на гърдата.

И през 2019 г. екип на Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология, се присъедини към общите усилията на колеги от други лечебни заведения в тази своеобразна битка за женско здраве и качество на живот!

Започнаха прегледите в най-дълголетната и престижна онкологична болница у нас, които ще продължат до 31 октомври – всеки работен ден от понеделник до четвъртък, в 127 кабинет, от 12.30 часа. Единствено в ден сряда скринингът ще започва от 13 часа.

Почти е запълнен капацитетът за провеждането на безплатните профилактични прегледи, но все още има възможност да се запишете на телефон 02/8076299 – до 3 октомври между 10.00 и 13.00 часа.

Водещи онколози и специалисти по мамология от Клиниката по гръдна хирургия на УСБАЛО ще консултират около 200 пациентки по време на кампанията. Всички записани ще бъдат прегледани, а при необходимост – насочени за цялостно изследване и лечение в болницата.

Лекция на тема „Профилактика и рехабилитационно лечение на лимфедема след мастектомия”, ще бъде изнесена от д-р Мая Желева, началник на Центъра за рехабилитация на УСБАЛО.

На 15 октомври, вторник, от 14 часа в залата на рехабилитационния център, ще бъдат разисквани важни и полезни теми. Ракът на млечната жлеза е най-често срещаната локализация на злокачествените тумори при жените – и у нас, и по света. Лечението е продължително и комплексно: оперативно, медикаментозно, лъчево, хормонално. В зависимост от стадия на заболяването, тези методи се комбинират и подреждат по различен начин. Най-тревожни са следоперативните усложнения, които се състоят главно в ограничаване на движенията, намаляване на мускулната маса и сила, едем на съответния крайник.

С рехабилитационното лечение се целят и постигат различни позитивни ефекти: максимално възстановяване на функцията на съответния горен крайник /ръка/, социална пълноценност, независимост, психическа стабилност, ограничаване на евентуалните усложнения и тяхното лечение.

Вторник, 15 октомври 2019 г., от 14 часа в салона на Центъра за рехабилитация на УСБАЛО.

Очакваме Ви!

Вече седма година месец октомври е белязан от мащабна информационна и профилактична кампания за борба с рака на гърдата.

И през 2019 г. екип на Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология, ще се присъедини към общите усилията на колеги от други лечебни заведения в тази своеобразна битка за женско здраве и качество на живот!

Прегледите в най-старата и престижна онкологична болница у нас, ще бъдат проведени от 1 до 31 октомври – всеки работен ден от понеделник до четвъртък, в 127 кабинет, от 12.30 часа. Единствено в ден сряда скринингът ще започва от 13 часа.

Записвания на телефон 02/8076299 – от 18 септември до 3 октомври между 10.00 и 13.00 часа.

Специалистите от Клиниката по гръдна хирургия на УСБАЛО ще консултират около 200 пациентки по време на кампанията. Всички записани ще бъдат прегледани, а при необходимост – насочени за цялостно изследване и лечение в болницата.

Д-р Живко Сиромахов е част от екипа на Клиниката по урология на УСБАЛО. В средата на месец септември той взе участие в EUREP19 – събитие за млади уролози, проведено за седемнайсти пореден път.

В медицинската образователна програма участваха 300 специализанти по урология от цяла Европа. Домакин на събитието бе столицата на република Чехия – Прага.

Освен участие в лекционната и семинарна част, придобивайки нови теоретични познания, д-р Сиромахов успешно завърши два практически обучителни курса: по флексибилна уретроцистоскопия и по флексибилна уретерореноскопия.

IMG 2744
IMG 2750
 

 
 

Контакти

Адрес гр.София  Карта
ул. "Пловдивско поле" №6
Тел.:+359 2 8076-299
(от 7:30 до 15:00часа)
Имейл: sbalo@sbaloncology.bg
Обратна връзка
Телефонен указател

Национален Раков Регистър

Национален Раков Регистъррегистрация на новите случаи от злокачествени новообразувания в цялата страна.... научете повече

На български bg-BG

Main menu en-GB

Scroll to top