УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ,

Във връзка със създалата се епидемиологична обстановка в страната, с цел да бъде ограничен мащабът на разпространение на COVID 19  бе взето  решение периодът за провеждане на  Х-та  Юбилейната конференция  по онкология  да бъде променен.

Новите дати, на които ще се проведе Конференцията са 10-12 декември 2020 в х-л „Риу Правец”, гр. Правец.

Моля, вижте „Първо съобщение”, където крайните срокове за регистрация и предаване на резюметата са своевременно променени.

Във връзка с епидемията от COVID -19,  обявеното извънредно положение в страната и постъпващи въпроси от пациенти бихме искали да ви уведомим, че болницата работи нормално, като са взети необходимите противоепидемични мерки. Свижданията са забранени, пропусквателният режим е засилен.

Постъпващите в Клиника по медицинска онкология (химиотерапия) се насочват да ползват входа от страната на болничната аптеката (в дясно на централния вход) с цел намаляване на потоците хора в болничните коридори. Пак поради същата причина придружители не се допускат, с изключение за трудноподвижните пациенти изискващи помощ при приемането.

Плановите операции на неонкологично болни са преустановени. В случай, че имате доказано онкологично заболяване, или сериозни основания за такова, което изисква хирургично лечение, решението дали ще бъдете оперирани при настоящите условия зависи от преценка на лекарите до колко отлагане на операцията може да доведе до прогресия на заболяването и влошаване на изгледите за излекуване. Молим Ви не се колебайте да се свържете с вашия лекар в УСБАЛО, който най-добре ще ви осведоми за всеки индивидуален случай. Профилактичните прегледи и рутинни следоперативни консултации на пациенти без оплаквания са преустановени.

Нуждаещите се от лъчелечение го получават своевременно съгласно решенията на съответните онкологични комисии.

На разположение на интересуващите се е нашата форма за Насочваща консултация по документи, за ползването ѝ е необходимо предварително да се запознаете с условията.

Picture1Уникална операция дава шанс за живот

извършена е в Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология от мултидисциплинарен, екип воден от доц. Кирил Попов – началник на Клиниката по УНГ

Пациент с рак на ларинкса, хипофаринкса и огромна метастаза на шията в ляво, обхващаща сънната артерия, беше опериран успешно, като туморът бе отстранен напълно, а засегнатата част от сънната артерия заместена с кръвоносен съд, взет от неговото бедро. Уникалното в случая е подходът, изразяващ се в поредица от оперативни действия, продължили над шест часа.Местоположението на тумора не даваше възможност да се ползва изкуствена артерия за заместване на увредените съдове, които са жизнено важни. Причината е, че изкуствените съдове са по-рискови за получаване на инфекция, която може да се предаде от близко разположените дихателни пътища и хранопровод. Особено, когато се планира в последствие мястото да бъде облъчвано. Те са и по-лесно податливи на тромбоза (запушване). Това  наложи използването на част от бедрената артерия на самия пациент, която на свой ред пък е бе заменена с изкуствена съдова протеза. Допълнително големият дефект, получен след премахване на тумора, беше възстановен с присаждане на тъкани от гръдната стена на пациента.

Подобни интервенции изискват сериозен мултидисциплинарен екип от специалисти – УНГ, съдови хирурзи, хирурзи,анестезиолози и реаниматори. В лечението на пациента взеха участие доц. Кирил Попов, д-р Асен Тодоров, д-р Стефанов (болница „Аджибадем  Сити Клиник”), д-р Елка Ангелова, д-р Роберт Меламед, д-р Стефан Гергов, доц. Йорданка Ямакова и др.

След премахване на новообразуванието и възстановителен период, пациентът ще бъде подложен на лъчелечение в модерния лъчетерапевтичен комплекс на болницата, осигурявайки комплексен подход по най-добрите световни изисквания.

Подобни случаи са изключително ресурсоемки за лечебните заведения, защото заплащането чрез клинични пътеки не отчита тежестта и комплексността на случаите и на практика разходите надхвърлят многократно финансирането от осигурителния фонд. Но те са единствен шанс за излекуване при подобни състояния.

 

Театрален спектакъл и изложба в УСБАЛО – поредните празници на духа от инициативата „Продължаваме”

През последната седмица на февруари, в УСБАЛО бе представен театрален спектакъл и бе открита обновена художествена изложба.

 „PLAYBACK“ е СПЕКТАКЪЛ на студенти от Нов български университет – различен от представите ви за класически театър и твърде провокативен.

„Playback” e спонтанно създаден импровизационен диалог между публика и актьори, огледало на преживяванията на зрителите.

Основата му е изградена върху идеята за обмяна на опит и промяна на въвлечените в него участници - разказвач, актьори и публика.

Разказвачът публично ни дарява с лична история за реални хора и събития. Актьорите, рискувайки неуспех в честен диалог, креативно отразяват незримото и перспективата в разказа, визуализирайки отговорите, които разказващият несъзнавано търси у себе си. Публиката ни дарява с дълбоко внимание.

Без преувеличение може да кажем, че онези, които не успяха да дойдат в Аулата на болницата, пропуснаха едно невероятно талантливо и различно представление. Студентите от НБУ бяха експлозивни и емоционални до неподозирани висоти. Увлякоха публиката, която пожела още много срещи с творчеството им.

Изложбата, подредена от Бистра Стойчева с платна на известни художници, е част от поредицата „История в рамка” – експозиция, която гостува в НДК в края на миналата година.

И двете събития – спектакълът и изложбата, са част от инициативата „Продължаваме”.

Информация за предстоящите творчески прояви на студентите от НБУ на територията на УСБАЛО, може да намерите в програмата „Продължаваме 2020”.

ПОКАНА

към всички, които обичат театъра, изложбите и творческите идеи

 

СРЯДА, 26 ФЕВРУАРИ 2020 г.

 

от 11 часа в Аулата на болницата – постановката „Плейбек”

 

от 12.30 часа – откриване на художествена изложба в галерията на Лъчетерапевтичния комплекс

 

„PLAYBACK“ е СПЕКТАКЪЛ на студенти от Нов български университет – различен от представите ви за класически театър и твърде провокативен.

„Playback” e спонтанно създаден импровизационен диалог между публика и актьори, огледало на преживяванията на зрителите. 

Основата му е изградена върху идеята за обмяна на опит и промяна на въвлечените в него участници - разказвач, актьори и публика. Това са мотивите на модератора на събитието Златка Ангелова да ви представим постановката.

Изложбата, подредена от Бистра Стойчева с платна на известни художници, е част от поредицата „История в рамка” – експозиция, която гостува в НДК в края на миналата година.

И двете събития – спектакълът и изложбата, са прояви от инициативата „Продължаваме”.

ОЧАКВАМЕ ВИ В СРЯДА, 26 ФЕВРУАРИ ОТ 11 ЧАСА В АУЛАТА на болницата – втори етаж, срещу новата Клиника по медицинска онкология

 

Контакти

Адрес гр.София  Карта
ул. "Пловдивско поле" №6
Тел.:+359 2 8076-299
(от 7:30 до 15:00часа)
Имейл: secretary@sbaloncology.bg
Обратна връзка
Телефонен указател

 

Национален Раков Регистър

Национален Раков Регистъррегистрация на новите случаи от злокачествени новообразувания в цялата страна.... научете повече

На български bg-BG

Main menu en-GB

Scroll to top