Уважаеми колеги,

Екипът на Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология – София, има удоволствието даВи покани на откриването с водосветна новоизградената Клиника по медицинска онкология/химеотерапевтичен комплекс/.

Събитието ще бъде проведено на 10декември 2019 г от 12часа в сградата на УСБАЛО.

УСБАЛО е най-голямото и престижно специализирано заведение за лечение на онкологични заболявания в страната, което осигурява болнично медицинско обслужване на повече от 13 хиляди души годишно.

Болницата предлага комплексно лечение на пациентите си съобразно най-добрите световни практики. В лечебното заведение се извършва хирургична дейност, медикаментозно лечение и лъчелечение.

На територията на болницата се намира най-големия лъчетерапевтичен комплекс в България, изграден в периода 2010-2016 г. с помощта на европейско финансиране.

В момента тече реконструкция в Клиниката по нуклеарна медицина и ще бъде инсталиран най-модерният ПЕТ КТ скенер в Югоизточна Европа. Апаратурата трябва да започне да обслужва пациенти през първата половина на 2020г.

Освен медицинските успехи, лечебното заведение може да бъде пример за добро финансово управление. За период от две години просрочените задължения бяха намалени от 7,5 млн.лв на 1,9 млн.лв., като планът е да завършим 2019 г. практически без дългове.

Строително-ремонтните дейности за новата клиника по Медицинска онкология бяха осигурени от бюджета на Министерството на здравеопазването в размер на 1.3 млн. лв. В резултат на това два от неизползваните до сега етажи на сградата, бяха превърнати в модерна клиника, отговаряща на всички условия за европейско лечение и безопасност на пациентите.

10 декември 2019 г., в 12 часа: да се порадваме заедно на придобивката!

 

  В средата на месец октомври т.г. бе проведена лекция от поредицата „Училище за пациенти” на д-р Мая Желева, началник на Центъра по рехабилитация”, посветена на „Профилактиката и рехабилитационно лечение на лимфедема след мастектомия”. Д-р Желева даде ценна информация и препоръки за възстановяването на жените след операция на гърдата и по-конкретно на ръката, която е от страната на операцията. Бяха засегнати темите за необходимата рехабилитация при специалист и упражненията, които биха могли да се провеждат вкъщи. Д-р Желева говори и по други много важни теми – здравословният режим на хранене и начинът на живот във всекидневието, които благоприятстват успешното възстановяване и подпомагат лечението. Беше отделено време за въпросите на присъстващите пациенти и демонстрация на уредите за рехабилитация в Центъра. При нужда, всяка пациентка с операция на гърдата, както и с други заболявания и предписания, могат да се обърнат към д-р Желева за провеждане на рехабилитация. За целта е необходимо Направление №3 от личния лекар за консултация с рехабилитатор.

   

  На 14.11.2019 г. по повод Световния месец за борба с рака на простатата, в УСБАЛО бе проведена лекция за пациенти на д-р Живко Сиромахов от Клиниката по урология: „Карциномът на простатата: Какво трябва да знаем?”. Д-р Сиромахов е един от младите специалисти на УСБАЛО, който със своята добра подготовка, интелект и опит помага на пациентите за справянето със заболяванията на простатата и с други болести в областта на урологията. Той представи подробно темата, описвайки какво представлява заболяването и акцентира на основните моменти от пътя, който изминава пациентът от поставяне на диагнозата през необходимото лечение до необходимостта от редовни периодични изследвания и консултации. Присъстващите пациенти бяха много активни със своите въпроси и споделянето на личния си опит. На лекцията присъства и д-р Симеонов от същата клиника, който се включи в дискусията и сподели ценен практически опит. За консултация с уролог можете да се обадите на тел. 02/8076 363

   

   „В името на живота – продължаваме...”,бе кулминация от събитията в тазгодишната кампания на Университетската болница за активно лечение по онкология и на нейните специалисти-мамолози, прегледали повече от двеста жени през октомври 2019 г.

  На 24 октомври 2019 г. от 18 ч, със спектакъл на студенти от департамент „Музика“ на Нов български университет с ръководител Златка Ангелова, в Националния дворец на културата, бе открита изложбата „История в рамка”, седма поред от инициативата „Продължаваме”. Куратор отново бе Бистра Стойчева.

  В Артгалерията на НДК, вход откъм клуб „Перото”, може да разгледате изложените платна на наши художници, майстори на четката и на доброто, художници от различни поколения, които вече втора година следват идеите на идеята „Продължаваме”.

  По време на откриването на изложбата, д-р Стефан Константинов, изпълнителен директор на УСБАЛО, отбеляза:

  „Сигурно много хора ще се запитат „Каква е работата на една болница, която вместо да лекува пациентите, се занимава със изложби, концерти на млади изпълнители, които свирят, правят спектакли? Работата е там, че ние трябва да лекуваме не само тялото, организма, но и душата. Картините, музиката, всичко това е начин на общуване, но не посредством технологична или прагматична информация, а общуване на духовно ниво. Защото здравето или болестта, са проблем не само на тялото, но и на съзнанието. Ако трябва да обобщим, то с подобни инициативи нашите усилия са насочени към спиране на дехуманизацията в медицината, изобщо дехуманизацията на обществото. Искаме да покажем на хората красивите неща, да насочим мисленето им в друга позитивна посока. И ще продължим да го правим!”.

  След откриването й, изложбата в Артгалерия – НДК, може да бъде посетена всеки ден до 7 ноември от 11 до 18 часа. Входът за посетители е свободен!

   

  Лекция на д-р Живко Сиромахов от Клиниката по урология на УСБАЛО.

  Тема: „Карцином на простатата – какво трябва да знаем?”

  На 14 ноември 2019 г. от 12 часа в Аулата на болницата.

  Всяка година ракът на простатата причинява най-висока смъртност сред мъжете. По света над 1млн. от тях всяка година биват диагностицирини с това заболяване, което представлява около 8 на сто от всички новорегистрирани онкологични заболявания и повече от 15 на сто от раковите болести при мъжете.

  Ракът на простатата е най-честият карцином в Европа. Годишно от него се разболяват около 400 хиляди мъже, като се очаква техният брой да достигне 520 хиляди през 2030 г.

  По данни на Националния раков регистър, в България през 2013 година са регистрирани 2825 нови случая на заболяването, като тенденцията се запазва и през следващите години.

   
   
   
   

  „Всяка работа на тоя свят цапа човека със своя цвят”! Всеки ден или месец е посветен на борбата с различни болести. А те са толкова многобройни и продължават да се роят. Пациентът и неговите близки се борят с тях, но... Сълзи в очите, страх в душата, отчаяние. На ход идват лекарите и вярата. Затова често препрочитаме Джани Родари и стихосбирката „Продавач на надежда”...

  „В името на живота – продължаваме...”, е поредното събитие от инициативата, „венец” в тазгодишната кампания на Университетската болница за активно лечение по онкология и на нейните специалисти-мамолози, прегледали повече от двеста жени през октомври 2019 г.

  На 24 октомври /четвъртък/ 2019 г. от 18 ч, със спектакъл на студенти от департамент „Музика“ на Нов български университет с ръководител Златка Ангелова, ще открием изложбата „История в рамка”, седма поред от инициативата „Продължаваме”.

  Мястото:Артгалерията на НДК, вход откъм клуб „Перото”,вляво.

  „Хората на изкуството са велики – гениални , талантливи, запалващи искрата на любовта, чрез която се изгражда култура, въздигаща неспокойния и вечнотърсещ човешкия дух”, обобщава Бистра Стойчева, куратор на изложбата.

  Събитието посвещаваме на Месеца за борба с рака на гърдата.Поканили сме пациенти, техни близки и приятели, лекари, медицински сестри, общественици. Разбира се, журналисти, колеги, всички. Защото, извън протокола, практически всеки, който има сетива за тези мигове на благородство и вяра в каузата, е добре дошъл.

  Всяко човешко присъствие ще бъде чест за нас и достойна подкрепа на пациентите в борбата им за здраве и за качество на живот. Защото, както каза на една от предишните изложби д-р Стефан Константинов, „никой пациент не трябва да се чувства обречен...”

  Проявата ще бъде един интелигентен начин участниците и гостите, всички ние ЗАЕДНО, да отговорим на въпроса на Пипи Дългото чорапче: „Аз съм родена, за да правя добро... И се питам, а другите хора за какво живеят?”

  След откриването на събитието на 24. Х. 2019 г. от 18 ч, изложбата в Артгалерия – НДК, може да бъде посетена всеки ден до 7 ноември от 11 до 18 часа. Входът за посетители е свободен!

  Контакти

  Адрес гр.София  Карта
  ул. "Пловдивско поле" №6
  Тел.:+359 2 8076-299
  (от 7:30 до 15:00часа)
  Имейл: sbalo@sbaloncology.bg
  Обратна връзка
  Телефонен указател

  Национален Раков Регистър

  Национален Раков Регистъррегистрация на новите случаи от злокачествени новообразувания в цялата страна.... научете повече

  На български bg-BG

  Main menu en-GB

  Scroll to top