Една идея, родена преди две години и половина, продължава своя живот. Независимо от предизвикателствата на времето, пандемиите и сенчестото всекидневие.

Започнахме 2020 година с много амбиция, идеи и конкретен план. Всички бяхме вдъхновени: студентите от Нов български университет и техният ръководител Златка Ангелова, художници от различни възрасти и школи, обединени за идеята от Бистра Стойчева и Димитър Анастасов, екипът на УСБАЛО...Пандемията замрази плановете ни, но не смрази идеята, в чиято сърцевина е смисълът и радостта от живота.

Идеята на проекта Продължаваме " и неговите първи стъпки и прояви, са дело на доктор Стефан Константинов, изпълнителен директор на УСБАЛО – София, и неговия екип:  Мария Чипилева, Биляна Огнянова, Стойчо Стоев. От началото на 2018 година до днес, тази проява намира широк отзвук: изложби, театрални спектакли, концерти, авторска тематична песен...Това е само част от реализацията на проекта, съсредоточена главно в София. В болницата и изложбената зала на Лъчетерапевтичния комплекс, в Националния дворец на културата, в аулата или във фоайето... ”Продължаваме” е навсякъде близо до пациентите и до всички хора, които имат нужда от духовна подкрепа, от кураж и надежда.  

„Продължаваме” из България...

От  27 юли 2020 г. гостуваме в Комплексния онкологичен център в Русе, където идеята намери съмишленик в лицето на управителя на КОЦ, Русе

д-р Камен Кожухаров. Тази нетрадиционна форма на терапия чрез изкуството, дава все по-добри лечебни резултати и показатели.

Всеизвестно е, че първите форми на изяви на човешките емоции са чрез рисунките. Така е и до днес, без дори да се замисляме, животът ни се състои от добра дума, хубав филм, музика, танц, тоест от всички форми на изкуството и прояви на човечност. Какъв по-прекрасен начин да доближим болничната атмосфера до домашния уют, да забравим, дори за кратко, страховете си и да продължим битката за живот, за здраве и качествени старини.

Защото в живота има неща, за които човек си заслужава да се бори, а в тази ценностна система на първо място винаги поставяме здравето и живота!

Благодарим на всички художници, участващи в поредния проект, реализиран в КОЦ, Русе. Следващата „спирка” на инициативата „Продължаваме” ще бъде в Бургас между 10 и 15 август 2020 г.  

Инициатор и куратор на проекта е Бистра Стойчева, а художник – Димитър Анастасов.

В рамките на кампания „Евромеланома” 2020 г. от  екипа на  Клиниката по онкодерматология към УСБАЛО бяха прегледани общо 49 пациенти.

Професионално удовлетворени сме от факта, че пациентите, които се възползваха от безплатната профилактика, бяха с конкретни, основателни проблемни образувания и бенки, както и с проблемна кожа, за която трябва да бъдат полагани грижи.

 В профилактиката се включиха родственци на пациенти с онкологични кожни заболявания. Впечатление прави, че културата за редовно използване и прилагане на слънцезащитни средства се повишава, както и отговорността за грижата към кожата. Нашето мнение потърсиха и отговорни родители с деца и подрастващи за осъществяване на първи преглед на бенки.

От всички  прегледани бяха диагностицирани 5 случая с кожен базоцелуларен  карцином  в начална фаза на развитие с еднакво разпределение между половете и средна възраст над 55 години. Ранната диагностика при тези пациенти дава възможност те да бъдат своевременно лекувани оперативно с минимален белег, добър естетичен резултат, без да се прави компромис с отстоянието в здрава тъкан от тумора, съобразно онкологичните стандарти.

По време на кампанията бе установен и един случай с начален малигнен меланом тип „ in situ“  при млад човек, като петгодишната преживяемост в толкова ранна фаза на израждане надхвърля 90% и прогнозата е много благоприятна. Всички пациенти с новооткрити кожни тумори бяха планирани за оперативно лечение в рамките на деня на прегледа.

Екипът на Клиниката по онкодерматология  е признателен за гласуваното доверие и, като Ви пожелава прекрасно лято, Ви съветва: винаги може да разчитате на нас, но преди всичко пазете кожата и себе си!

Прегледите бяха осъществени от екип на Клиниката по онкодерматология на УСБАЛО: д-р Ива Гаврилова, д-р Наташа Цекова и д-р Николай Маджунов.

Ранното откриване на рака на кожата е предпоставка за успешно лечение

 

В УСБАЛО най-ново поколение автоматизирана система за тъканна диагностика

Уважаеми пациенти,

Ракът на кожата е важен и често игнориран проблем. Ранното поставяне на диагноза от специалист е от изключително значение за успешното му лечение.

Всяка година през летния сезон се провежда международната кампания „Евромеланома”. Основните й цели са превенция и ранна диагностика на пациенти с кожен рак. В рамките на кампанията специалисти-дерматолози от цял свят обединяват сили и извършват безплатни профилактични прегледи. Имаме удоволствието да Ви съобщим , че Клиниката по онкодерматология на УСБАЛО ще се включи в кампанията „Евромеланома” 2020. Прегледите ще бъдат организирани в два дни: на 25.06 (четвъртък) и на 16.07 (четвъртък) от 10.30 до 16 часа в кожен кабинет № 128 на ниво „партер” в болницата.

Прегледите ще бъдат извършвани от лекарски екип на Клиниката по онкодерматология в състав : д-р Ива Гаврилова , д-р Наташа Цекова и д-р Николай Маджунов. Те са безплатни и ще се осъществяват без предварително записване, а пациентите ще бъдат преглеждани по реда на идването.

Кои пациенти подлежат на скрининг?

Ако сте забелязали бенка, която е претърпяла някоя от следните промени:

* изменения в размера, формата и поява на неясни контури;

* всякаква промяна в пигментацията, която Ви прави впечатление, като оцветяване в по-интензивно кафяво, черно и/или избледняващи участъци;

*оплаквания от поява на сърбеж и дискомфорт до разраняване и кървене на повърхността, без да е имало травма;

*бенка или пигменто петно, която е започнала да избледнява, да се обезцветява и да изчезва.

Всяко пигментно петно, новопоявила се или бенка по рождение, която започва да се променя,трябва да бъдат прегледани от онкодерматолог! Ако имате някой от гореизброените симптоми, можете да ни е доверите в рамките на тазгодишната кампания „Евромеланома” 2020.

 

Вашето здраве е важно за нас!

 

С уважение!

Екип на Клиниката по онкодерматология в УСБАЛО

 
 
 
 
 
 
Като част от проект за подобряване на качеството на онкологичната диагностика в България, със сътрудничеството на фирма „Хроно” ООД /официален представител на Roche Diagnostics, Швейцария/, в УСБАЛО, София, вече работи най-ново поколение съвременна лабораторна диагностична апаратура Ventana Benchmark ULTRA за нуждите на клиничната патология в лечебното заведение.
Roche Diagnostics, чрез подразделението си Ventana Medical Systems, е международен лидер в патоанатомичната диагностика. Фирмата е  водеща в разработката и производството на автоматизирани системи за тъканна хистологична и цитологична диагностика. Системите на компанията се използват в 50-те най-добри водещи медицински научноизследователски центрове за борба с рака в САЩ, сред тях Mayo Clinic, Johns Hopkins Hospital, Memorial Sloan-Kettering Cancer Center. Сега Клиниката по клинична патология на УСБАЛО става част от тази престижна група.
Известно е, че широк спектър от патоморфологични изследвания са необходими за прецизна диагностика и имат водещо значение при определянето на прогнозата и лечението на онкологичните заболявания. За постигане на баланс между високите стандарти, ефективността и оптималното качество на диагностичния процес Roche Diagnostics разработва и осигурява индивидуални решения за всяка лаборатория.
Осъществената инсталация от най-новото поколение автоматизирана система за тъканна диагностика Ventana Benchmark Ultra в УСБАЛО, е първа и засега единствена в  България. С инсталацията и използването на вече утвърдената технология ще бъде постигнато значително оптимизиране на работните процеси, нарастване на дневната производителност, възпроизводимост на резултите, намаляване на времето, необходимо за обработка на  пробите и подаване на готовия резултат. 
Наличието на подобна съвременна апаратура ще подпомогне развитието на персонализираната медицина, както и партньорството с водещи фармацевтични компании за мониторинг на таргетни терапии в лечението на рак на млечна жлеза, на бял дроб, на малигнен меланом, както и на други социалнозначими онкологични заболявания.
 

Контакти

Адрес гр.София  Карта
ул. "Пловдивско поле" №6
Тел.:+359 2 8076-299
(от 7:30 до 15:00часа)
Имейл: secretary@sbaloncology.bg
Обратна връзка
Телефонен указател

 

Национален Раков Регистър

Национален Раков Регистъррегистрация на новите случаи от злокачествени новообразувания в цялата страна.... научете повече

Main menu en-GB

Scroll to top