За нас в медиите

Д-р Мария Михайлова пред www.zdrave.net: Нуклеарната медицина разкрива множество перспективи и възможности за професионална реализация

Д-р Мария Михайлова пред www.zdrave.net: Нуклеарната медицина разкрива множество перспективи и възможности за професионална реализация

15 Август 2024, Четвъртък

Ние работим в екип с лекари от много други специалности и сме част от пътя на пациента от диагнозата до проследяването му, казва още младата лекарка 

По време на следването си три поредни години е част от организационния комитет на ежегодно провежданата Международна медицинска научна конференция за студенти и млади лекари в плевенското висше медицинско училище. Участва тези конференции и с презентации на интересни клинични случаи.

Днес младата лекарка е специализант по нуклеарна медицина в УСБАЛО „Проф. Иван Черноземски“. Разговаряме с нея за предизвикателствата, с които се сблъсква по пътя си на млад лекар, който иска да се развива в една от най-високотехнологичните и бързо променящи се медицински специалности, за целите, които си е поставила и иска да реализира в бъдеще.

Какви са основните предизвикателства, с които сте се сблъсквали по време на специализацията си?

В УСБАЛО „Проф. Иван Черноземски“ имам възможността да се уча от най-добрите учители в лицето на моите колеги, най-вече моят научен ръководител проф. Елена Пиперкова. Разполагаме с най-съвременна апаратура за диагностика, по време на специализацията не се налага да бъдат посещавани други бази за обучение. До този момент не съм срещала затруднения.

Споделите някой клиничен случай или проект, върху който сте работили и който е бил особено значим за вас?

Въпреки натовареността с клинична работа, винаги се старая да остава време и за научни разработки и проекти, които обсъждаме предварително като екип.

Последният проект, над който работих, придоби за мен голяма важност и интерес. Той беше фокусиран върху оценката на терапевтичния ефект при пациентки с карцином на млечната жлеза в метастатичен стадий и проследяването им във времето. Имах възможността да споделя този опит си с други колеги, които работят над подобни научни проекти в чужбина и да получа обратна връзка. Сега ми предстои да участвам в Европейския конгрес по нуклеарна медицина, който ще се проведе тази година в Хамбург, Германия от 19 до 23 октомври.

Какви са основните съвременни технологии и методи, които се използват в нуклеарната медицина днес?

Нуклеарната медицина представлява клинична специалност, при която в тялото на пациента могат да бъдат аплицирани широка гама радиофармацевтици, които според вида на лъчението си могат да бъдат използвани както за функционална и хибридна диагностика, чрез съвременна апаратура за изобразяване – SPECT/CT, PET/CT, PET/MRI, така и за лечение – метаболитна терапия на множество злокачествени и някои доброкачествени заболявания.

Друг основен подход в нашата специалност е все по-актуално навлизащата тераностика. Тя съчетава диагностично изобразяване и терапия, като използва един и същ радиофармацевтик или комбинация от радиофармацевтици. Това е съвсем ново направление, което тепърва ще се развива.

Как новите технологии променят Вашата практика и какви са тенденциите за бъдещето в тази област?

Тенденциите за бъдещето в нуклеарната медицина са свързани с въвеждането на нови радиофармацевтици, с технологичен напредък в апаратурата за диагностика и внедряването на тераностиката във всекидневната практика. Темповете на развитие са бурни, наистина това е една много интересна и динамична специалност.

Нуклеарната медицина, която използва малки количества радиоактивни вещества за диагностика и лечение на голям брой заболявания, осигурява неизвазивен и целенасочен подход чрез предоставяне на детайлна информация за функцията на тялото на молекулно ниво.

Как Вашата работа влияе върху живота на пациентите?

Ние сме близо до нашите пациенти от поставянето на диагнозата и началното стадиране на заболяването, като участваме в мултидисциплинарни екипи с останалите лекари специалисти. Целта е да се определи оптималният терапевтичен подход и да се премине към последващо проследяване. Ние като нуклеарни медици участваме в оценката на ефекта на проведеното лечение, участваме и в периодичното рестадиране на заболяването и проследяването на болните след приключване на терапията.

Какви са вашите лични и професионални цели за бъдещето?

Винаги е важно нещата в личен и професионален план да вървят „ръка за ръка“, за да може човек да получи необходимото удовлетворение.

Като основна професионална цел си поставям научното ми израстване и възможността да се обучавам и придобивам опит по специалността както у нас, така и в чужбина, като участвам в конференции, обмени и специализирани курсове. Надявам се да може да започнем да работим и с по-широка гама нови радиофармацевтици както за диагностика, така и за лечение и навлизане на нова технологично по-усъвършенствана апаратура, в това число и ПЕТ/МРТ.

Как виждате развитието на кариерата си в следващите години?

На първо място пред мен стои нелеката задача след година и половина да положа успешно моят държавен изпит и да придобия специалност по нуклеарна медицина.

Заедно с клиничната работа се надявам да бъда зачислена като докторант към клиниката и да успея да защитя научна степен „доктор“.

Надявам се да имам възможността и да се реализирам като преподавател – да стана асистент и да мога да преподавам на обучаващи се студенти в нашата клиника.

Какъв съвет бихте дали на студенти или млади лекари, които обмислят кариера във Вашата специалност „нуклеарна медицина“?

На новозавършилите лекари бих казала, че специалността „нуклеарна медицина“ е една много динамично развиваща се специалност, с непрекъснато навлизащи нови радиофармацевтици за диагностика и лечение, с множество перспективи и възможности за професионална реализация в бъдеще.

Има ли нещо, което бихте искали хората да знаят за Вашата работа, което често остава неразбрано?

Много от пациентите не знаят същността на нашата специалност и това, че при нас може да бъде извършена както диагностика на различни бенигнени и малигнени заболявания, така и лечение по клинични индикации с различни видове радиофармацевтици.

Ние с моите колеги от Клиниката по нуклеарна медицина винаги се стараем да обърнем необходимото внимание на всеки един пациент, да осигурим качество на работата по всички международни стандарти и искрено се радваме, когато можем да кажем добри новини от изследванията за състоянието на нашите пациенти.

 

нагоре