Новини

Д-р Мелек Мусин от Клиниката по медицинска онкология е гост в рубриката "Специализантите"

Д-р Мелек Мусин от Клиниката по медицинска онкология е гост в рубриката "Специализантите"

09 Юли 2024, Вторник

Д-р Мелек Мусин е специализант по Медицинска онкология в УСБАЛ по онкология „Проф. Иван Черноземски“.  Проявява интерес към природните науки още в ученическите си години, завършва Природоматематическа гимназия в гр. Силистра с профил Биология и химия. Към медицината се насочва благодарение на своята сестра, която също е лекар и нейното голямо вдъхновение. Така д-р Мусин избира медицината за свой път и вярва, че това е най-правилният избор, който е направила за себе си – да се грижи за хората

Остава да гради кариера в България, защото има убеждението, че ако един човек е целеустремен, то неговите усилия ще се възнаградят. Вярва, че страната ни има нужда от млади и амбициозни специалисти, които могат да постигнат много, да направят необходимите промени и да подобрят грижата за онкологично болните пациенти. Д-р Мусин е убедена, че всички тези промени могат да бъдат реализират чрез регулярни обучения на младите лекари и обмяна на опит у нас и в чужбина. 

Д-р Мусин какви възможности Ви предоставя специализацията в УСБАЛ по онкология „Проф. Иван Черноземски“ – защо избрахте точно тази институция за начало на професионалната си кариера в онкологията?

Започнах специализацията си в друго лечебно заведение. Там имах възможността да участвам в различни национални форуми, където настоящият ми ръководител на специализация беше лектор. Бях много впечатлена от нейните знания и от желанието и да ги предаде на нас -младите лекари. Не само за карцином на гърда, но и за цялата философия на онкологията – благодарна съм на всички мои учители и продължавайки в УСБАЛ по онкология „Проф. Иван Черноземски" имам възможността да се развивам в екип от добри специалисти. Тук мислим и работим по световни стандарти, избирайки най-подходящото лечение за пациента. Според правилата на добрата медицинска практика.

Какви качества и какво друго е нужно на един лекар да бъде успешен медик? 

За да е успешен един лекар, той трябва да бъде като начало голям човек - добронамерен и с чувството за отговорност. В нашата професия това е от голямо значение за по-добра комуникация между лекар и пациент. Ние постоянно инвестираме време и усилия далеч извън работно време или дежурства – медицина и онкология не се учат за няколко месеца.

Защо избрахте специалността медицинска онкология, какви са ползите за пациентите от нововъведенията в медицинската онкология, какво включва работата на медицинския онколог?

Избрах да специализирам Медицинска онкология, защото това е една от най-развиващите се специалности. Желанието ми да работя тази специалност е продиктувано и от това, че в семейството ми съм се сблъсквала с онкологична диагноза - белодробен карцином. Мога да кажа, че лечението на тази локализация се е развило доста в сравнение с преди няколко години. И продължава да се променя и персонализира. Затова трябва да се развивамме и ние.

В УСБАЛО работим в колаборация с хирурзи, лъчетерапевти, със специалисти по образна диагностика, патоанатомия и много други. Лечението изисква познания от множество области, за да потърсим оптимално поведение и грижи за нашите пациенти. Мултидисциплирният подход е ключов за лечението на пациентите и тук той е ежедневние, а не документ на хартия. 

Помните ли пациентите, които лекувате?

За мен всеки пациент е специален и индивидуален. Техните истории винаги успяват да ме докоснат и съм съпричастна към това, през което пациентите и техните семейства преминават. Истински се радвам, когато постигнем добри резултати и видя щастието в техните очи. Не винаги успяваме – има трудни и болезнени истории. Когато решенията и лечението върви в екип, в който участва и пациентът и неговите близки – така може да се постигне най-добрият възможен резултат.

Как се справяте с тежестта на професията да се срещате с тежко болни, всеки ден?

Няма да крия, че в началото на моята професия ми беше трудно да се справям с тежките моменти. Но благодарение на подкрепата от моето семейство и приятели, успях да се науча как да ги преодолявам. В нашата клиника работната среда е много благоприятна. Ние сме екип – колегиалността и етиката са основата за справяне с трудното ни ежедневние. Всички сме като едно семейство и всеки е готов да помогне на другия в труден момент.

Какво беше Вашето участие на конференцията в Боровец?

Моето представяне беше свързано с темата „Предикция при пациенти с колоректален карцином и възможности за лечение при подгрупи с лоша прогноза“. Фокусирах се върху идентифицирането на молекулярни подвидове на КРК и възможността за  индивидуализирания подход на лечение при тези пациенти. Това всъщност е начин на мислене по света и ние се стараем да е рутинна практика и в нашата клиника.

Има ли нужда от промяна онкологията у нас?

Смятам, че в България скринингът на злокачествени болести не е реален. Поради тази причина броят на новодиагностицираните пациенти в напреднали стадии на онкологични болести се увеличава. Провеждане на профилактични прегледи по НЗОК не е скрининг за онкологични болести. Трябва гласност и обучение на населението - трябва да се стимулира за грижа за сиобственото си здраве. Като се открие симптоматична болест в напреднал стадий – лекарите и медицината не могат да направят чудеса, макар, че се опитваме. Но провеждане на реални  скринингови програми, които да достигнат и до най-малките населени места, е изключително важно. 

нагоре