В УСБАЛО най-ново поколение автоматизирана система за тъканна диагностика

Уважаеми пациенти,

Ракът на кожата е важен и често игнориран проблем. Ранното поставяне на диагноза от специалист е от изключително значение за успешното му лечение.

Всяка година през летния сезон се провежда международната кампания „Евромеланома”. Основните й цели са превенция и ранна диагностика на пациенти с кожен рак. В рамките на кампанията специалисти-дерматолози от цял свят обединяват сили и извършват безплатни профилактични прегледи. Имаме удоволствието да Ви съобщим , че Клиниката по онкодерматология на УСБАЛО ще се включи в кампанията „Евромеланома” 2020. Прегледите ще бъдат организирани в два дни: на 25.06 (четвъртък) и на 16.07 (четвъртък) от 10.30 до 16 часа в кожен кабинет № 128 на ниво „партер” в болницата.

Прегледите ще бъдат извършвани от лекарски екип на Клиниката по онкодерматология в състав : д-р Ива Гаврилова , д-р Наташа Цекова и д-р Николай Маджунов. Те са безплатни и ще се осъществяват без предварително записване, а пациентите ще бъдат преглеждани по реда на идването.

Кои пациенти подлежат на скрининг?

Ако сте забелязали бенка, която е претърпяла някоя от следните промени:

* изменения в размера, формата и поява на неясни контури;

* всякаква промяна в пигментацията, която Ви прави впечатление, като оцветяване в по-интензивно кафяво, черно и/или избледняващи участъци;

*оплаквания от поява на сърбеж и дискомфорт до разраняване и кървене на повърхността, без да е имало травма;

*бенка или пигменто петно, която е започнала да избледнява, да се обезцветява и да изчезва.

Всяко пигментно петно, новопоявила се или бенка по рождение, която започва да се променя,трябва да бъдат прегледани от онкодерматолог! Ако имате някой от гореизброените симптоми, можете да ни е доверите в рамките на тазгодишната кампания „Евромеланома” 2020.

 

Вашето здраве е важно за нас!

 

С уважение!

Екип на Клиниката по онкодерматология в УСБАЛО

 
 
 
 
 
 
Като част от проект за подобряване на качеството на онкологичната диагностика в България, със сътрудничеството на фирма „Хроно” ООД /официален представител на Roche Diagnostics, Швейцария/, в УСБАЛО, София, вече работи най-ново поколение съвременна лабораторна диагностична апаратура Ventana Benchmark ULTRA за нуждите на клиничната патология в лечебното заведение.
Roche Diagnostics, чрез подразделението си Ventana Medical Systems, е международен лидер в патоанатомичната диагностика. Фирмата е  водеща в разработката и производството на автоматизирани системи за тъканна хистологична и цитологична диагностика. Системите на компанията се използват в 50-те най-добри водещи медицински научноизследователски центрове за борба с рака в САЩ, сред тях Mayo Clinic, Johns Hopkins Hospital, Memorial Sloan-Kettering Cancer Center. Сега Клиниката по клинична патология на УСБАЛО става част от тази престижна група.
Известно е, че широк спектър от патоморфологични изследвания са необходими за прецизна диагностика и имат водещо значение при определянето на прогнозата и лечението на онкологичните заболявания. За постигане на баланс между високите стандарти, ефективността и оптималното качество на диагностичния процес Roche Diagnostics разработва и осигурява индивидуални решения за всяка лаборатория.
Осъществената инсталация от най-новото поколение автоматизирана система за тъканна диагностика Ventana Benchmark Ultra в УСБАЛО, е първа и засега единствена в  България. С инсталацията и използването на вече утвърдената технология ще бъде постигнато значително оптимизиране на работните процеси, нарастване на дневната производителност, възпроизводимост на резултите, намаляване на времето, необходимо за обработка на  пробите и подаване на готовия резултат. 
Наличието на подобна съвременна апаратура ще подпомогне развитието на персонализираната медицина, както и партньорството с водещи фармацевтични компании за мониторинг на таргетни терапии в лечението на рак на млечна жлеза, на бял дроб, на малигнен меланом, както и на други социалнозначими онкологични заболявания.
 

На 12 юни 2020 г. битката за живот загуби доц. Красимир Станков Киров – професионалист, отдаден на работата си, добър колега и човек. Доцент Киров не доживя дълбока старост, но остави следа в УСБАЛО като ръководител на Клиниката по дерматология, в колегията на българските дерматолози и с цялостния си пример на лекар и специалист.

След него остават учениците и по-младите му колеги, които, не само да го помнят, но и да продължат делото му на лекар и учен.

Загубата е тежка за семейството и близките, за приятелите и колегите на доц. Красимир Киров.

Изказваме своите съболезнования и споделяме тъгата и мъката от общата ни загубата.

Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология продължава реализацията на своите проекти, свързани с диагностиката и лечебния процес. Независимо от пандемията, която промени част от темповете и капацитета на работа, в болницата са на ход позитивни промени, свързани с тази дейност.

Въвеждането на най-модерният образен метод при диагностика на онкологичните заболявания, чрез ПЕТ/КТ от най-ново поколение. Диагностиката с този апарат е изключително прецизна, щадяща, бърза и ефективна и дава безценна информация на медицинските специалисти.

Първите пациенти вече са факт и те сами ще се убедят в качествата на тази високотехнологична процедура, която е особено ефикасна при диагностика на тумори на белия дроб и стомашно-чревния тракт, както и при изследването на яйчниците, матката, гърдата, главата и шията, и при лимфоми и меланоми...

Второто направление е свързано с работата на клиничните патолози в УСБАЛО. От средата на месец юни тази година ще заработи инсталация от най-модерните в света автоматизирани системи за тъканна диагностика. Към днешна дата тя ще бъде първа и единствена в България. Апаратът Ventana Benchmark Ultra ще оптимизира работата, ще ускори процеса на обработка на пробите и ще дава изключително прецизен краен резултат.

Прилагането на съвременната апаратура за тъканна диагностика ще подпомогне развитието на персонализираната медицина, ще утвърди и осъвремени направлението за мониторинг на таргетни терапии при лечението на рака на млечната жлеза и на белия дроб, при малигнен меланом и други чести и значими онкологични заболявания...

Очаквайте още подробности през месец юни за официалното откриване и стартирането на двата проекта, както и информация за лекарите и пациентите, ангажирани в процесите.

Контакти

Адрес гр.София  Карта
ул. "Пловдивско поле" №6
Тел.:+359 2 8076-299
(от 7:30 до 15:00часа)
Имейл: secretary@sbaloncology.bg
Обратна връзка
Телефонен указател

 

Национален Раков Регистър

Национален Раков Регистъррегистрация на новите случаи от злокачествени новообразувания в цялата страна.... научете повече

На български bg-BG

Main menu en-GB

Scroll to top