Националната онкологична болница. В средата на лятото. Обичайната атмосфера, макар пациентите да са видимо по-малко, а част от лекарите – в отпуска. За живота, за здравословните проблеми, сезони няма...За болката – също!

Но позитивното и красивото винаги противостои на черно-белите нюанси. То надделява, дава цвят на всичко около нас, внася аромат, и е посрещано с усмивка и вътрешно задоволство. От пациенти, от лекари, от всички хора!
Тъжните понякога коридори на болницата, днес бяха озарени от музиката. „Вдъхновяващо е, пренесохте ни в друго измерение”, реагира публиката на изпълненията на пианистката Невена Карастоянова. „Чакаме ви отново...”
А една от организаторките от Фондация „Аме” Биляна Лавчева добави: „Едва започваме, това е само началото...”
„ПРОДЪЛЖАВАМЕ”!

 

В сряда, 21 юли от 12.30 ч., във фоайето на втория етаж на болницата, талантливата и вдъхновяваща пианистка Невена Карастоянова ще изнесе клавирен концерт.

SUMMER TIME нарекохме тази среща с изкуството, поредна проява от арт инициативата „Продължаваме”. Последните месеци ни отнеха много от ценностите, но не могат да ни лишат от срещите с изкуството и с неговата сила да вдъхва кураж, надежда, оптимизъм.

В жегите на тазгодишното „лятно време” ще добавим още един щрих към човешката сетивност и добродетел – с класиката на Шопен и Бетовен, с музиката на Пиацола и Лара Фабиан.

Събитието е съвместна инициатива на екипа на УСБАЛО и Фондация „Аме”. Ние благодарим на организаторите, макар това да е само началото! Като добавим и партньорството със старите ни приятели от Нов български университет и художници от Пловдив и от цяла България, очакват ни още много прояви на артистичната и духовната терапия.

Нека подкрепим усилията и таланта на творците!

/по време на концерта ще бъдат спазвани всички правила на епидемичната обстановка/

1

Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология е партньор на Фондация „Една от осем” в кампанията „Розова прегръдка”.

Дарението от 100 комплекта, които съдържат памучен шал, мостри на продукти от дерматологичната козметика, информационни брошури, са предназначени за пациентки, подложени на лъчелечение след операция.

С този жест Фондацията, създадена и ръководена от Нана Гладуиш, отново засвидетелства своята политика на съпричастност към жените, диагностицирани с рак на гърдата, които водят битка за здраве и качество на живот.

Дарението бе направено от Гергана Димитрова – управител на Фондацията, в присъствието на Жечка Илиева – Жужа и Вера Николова, специалисти в работата с пациенти, и бе прието от екип на УСБАЛО, ръководен от проф. Иглика Михайлова.

В края на церемонията бе проведен разговор с д-р Стефан Константинов – изпълнителен директор на онкологичната болница.

Всяка година по света се диагностицират над 3 млн. случая на немеланомен кожен карцином и над 132 000 малигнени меланома. Благодарение на ранната диагноза смъртността в световен мащаб се понижава. Рискова група за развитие на кожен рак са хора със светла кожа - фототип I и II, с тежки слънчеви изгаряния в ранна детска възраст, съссемейна история за рак на кожата, при наличие на множество бенки по кожата, както и хора, които работят на открито. 

Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология традиционно подкрепя всяка подобна инициатива и се включва в нейното реализиране по различни начини. Тази година Клиниката по онкодерматология към УСБАЛО-ЕАД организира за втори път провеждането на безплатни профилактични прегледи за рак на кожата.  

Прегледите ще бъдат извършени от лекарския екип на Клиниката по дерматология. Очакваме Ви на дати 2, 9, 16, 23 и 30 юли тази година.

Всеки петък на месец юли 2021 г. вратите накабинет 128 в Диагностично-консултативния блок на болницата са отворени за безплатни прегледи. Във времето от 10 до 12.30 часа, ще бъдат прегледани всички желаещи по реда на идването, без предварително записан час.

Ще бъдат консултирани пациентите, които имат съмнения или откриват по тялото си кожни образувания, които: 

• променят размера, цвета и/или формата си;
• са асиметрични и с неравни граници;
• сърбят или кървят без причина;
• новопоявили се пигментни лезии;
• бенки, които са започнали да избледняват.

При съмнения или поставена диагноза, пациентите ще бъдат информирани и насочени за последващолечение в болницата.

Бъдете отговорни към здравето си и не отлагайте консултацията с нашите специалисти от Клиниката по дерматология!

8AE66E4B 1B71 4A64 9021 B0009E29DE3B

Otkrivane

Форумът бе организиран от Университетската специализирана болница по онкология в София. Над 180 участници – водещи специалисти от УСБАЛО, онколози от страната, както и професионалисти по здравни грижи, в два пълноценни дни трупаха нови знания, дискутираха и коментираха иновации, методи и практически подходи от необятния и все по-предизвикателен свят на онкологичните заболявания.

- Националните онкологични конференции са традиция и запазена марка на УСБАЛО, основен носител на идеите и акцентите са екипите на лечебното заведение, компетентни в различните сфери на онкологичната патология, каза при откриването изпълнителният директор д-р Стефан Константинов. – Форматът на конференцията е хибриден,но вярвам, че присъстващите реално ще имат повече възможности за дискусии очи в очи, както и за реализиране на човешки колегиални контакти, допълни той.

„Злокачествените заболявания през двадесетте години на 21 век” – така бе формулирана първата тема от научната програма. Проф. Здравка Валерианова направи сериозен задълбочен обзор на статистическите данни за честотата на възникване и смъртността от различните нозологични единици от началото на века. Тя подчерта световната тенденция за постепенното придвижване на онкологичната заболяемост и смъртност пред „водещите” досега сърдечно-съдови болести. Като се позова на тревожните числа – 19,3 млн. нови случаи в света и 10 млн. починали от рак за 2020 г., проф. Валерианова информира за мащабната програма на Европейската комисия, обявена през февруари т.г.. Планът, включващ акценти върху превенцията, лечението и грижата за болните, е широкомащабен, финансово осигурен. Очакванията са иновативните диагностични и лечебни подходи, подобряването на работата на раковия регистър /сфера, в която страната ни търпи критики/, създаването на комплексни центрове за онкологична грижа да ограничат ръста на заболяемостта и смъртността, особено в сфери, където доказано може да се повлияе чрез скрининг и промяна в начина на живот.

Проф. Елена Пиперкова представи пред аудиторията лекция за приносите на иновативния напълно дигитализиран ПЕТ/КТ, с какъвто УСБАЛО разполага, като аргументира с конкретни примери и казуси настъпилите подобрения в диагностиката, в мониторинга на лечението в клиничната практика в болницата.

Участниците обсъдиха теми и проблеми от молекулярната онкология, генетиката, имуноонкологията, хирургичното и медикаментозното лечение, лъчетерапията и много други. Разисквани бяха особеностите на онкологичната хирургия и необходимостта от комплексни решения, като хирургът работи съвместно с патолог,с радиолог и т.н. Обект на анализ бяха и редките тумори на гърдата, при които поведението на хирурга се определя от характеристиката на тумора, както и предимствата на лапароскопската хирургия при злокачествени новообразувания на стомаха. С особен интерес бяха изслушани казуси, случаи от практиката, европейски препоръки, представени от по-млади колеги, свежо попълнение в екипа на онкологичната болница.

Не на последно място трябва да бъде изтъкнат фактът, че симпозиумите на фармацевтичните компании предизвикаха заслужен интерес – те носят заряда на иновативните открития, на персонализираното лечение съобразно изводите от прецизната диагностика, насочват към промени в терапевтичните алгоритми, открояват ролята на геномното профилиране, осигуряват ново познание и предлагат модерни оръжия за всекидневната битка срещу рака.

При пълна зала и засилен интерес протече т. нар. сестринска сесия, където професионалистите по здравни грижи сериозно и задълбочено обсъждаха ролята на медицинските специалисти при провеждането на диагностични и лечебни процедури при различни локализации, на конкретни места – в операционната, в диагностичния блок, до леглото на болния.

Голяма част от делегатите споделиха убеждението, че единадесетото издание на научната конференция по онкология е ярко доказателство за водещата роля на УСБАЛО във формирането и реализирането на национална доктрина за преодоляване на негативите, за „смяна на курса” – към постигане на значима преживяемост, към реална превенция на предизвикателните онкологични болести.

Прессъобщение на УСБАЛО

Подкатегории

Контакти

Адрес гр.София  Карта
ул. "Пловдивско поле" №6
Тел.:+359 2 8076-299
(от 7:30 до 15:00часа)
Имейл: secretary@sbaloncology.bg
Обратна връзка
Телефонен указател

 

Национален Раков Регистър

Национален Раков Регистъррегистрация на новите случаи от злокачествени новообразувания в цялата страна.... научете повече

На български bg-BG

Main menu en-GB

Scroll to top