Какво представлява Ултразвуковото изследване

Ултразвуковото изследване представлява прост, безопасен и безболезнен метод, който използва отразените ултразвукови вълни от изследваната част на тялото, наричани ехо и ги преобразува в изображения в реално време. Тук не се използват рентгенови лъчи.

Ултразвуковото изследване, което предлагаме е с възможност за оглед на коремните органи, големите съдове и сърцето, вените, тазовите органи, бъбреците, външните и вътрешни полови органи, жлези. Нашите апарати дават възможност за определяне на кръвотока чрез Doppler на съдовете и ехокардиография (на сърцето). Изображенията се записват в реално време и се предават за архивиране във вътреболничната информационна система с цел използване за сравнение в бъдеще. Записът може да се даде и на пациента върху електронен носител – СД.

Поради онкологичната насоченост на нашата болница, ние предлагаме и интервенции под ехографски контрол. Такива са например вземането на проби чрез ТАБ (иглена биопсия) от лезии (напр.бучка) на гърдата или друга част от тялото, плеврален пунктат за клетки и др.


Подготовка за изследването

Подготовката за изследването зависи от изследваната част на тялото. Нашият персонал, който ще ви запише за изследването ще обсъди с вас подробно необходимата подготовка.

Най-общо, когато ще изследваме коремните органи чрез ултразвук, вечерта преди изследването избягвайте тежките храни, а сутринта не закусвайте и не пийте друго освен вода и назначените ви лекарства.

При изследване на органите от малкия таз, трябва да изпиете повече течности с цел изпълване на пикочния мехур. Обикновено е достатъчно да изпиете 1-1,5 л вода два часа преди прегледа.

Препоръчваме ви да дойдете с леко и удобно облекло. В повечето случаи, по време на прегледа не е нужно да сваляте всички дрехи, а само тези от изследваната зона.

Моля да носите със себе си всички предишни изследвания от Образна диагностика и техните описания с цел сравнение на динамиката.

Съветваме ви да пристигнете в отделението около 30 мин. преди назначеният ви час.


По време на изследването

Повечето ултразвукови изследвания протичат бързо, лесно и безболезнено.

Ще бъдете поставени върху кушетка, а изследваната област от кожата ще се намаже с безцветен гел на водна основа. Гелът подпомага контакта на слушалката (трансдюсера) с вашето тяло и провежда звука без деформация и загуба на интензитета-качеството на образа.


ЗАПИСВАНЕ

  • Необходимо е да си запишете час на тел: 02 8076 262


ЗАПЛАЩАНЕ

  • Безплатно с направление №4 - издавано от специалист или от личния лекар
  • Когато избора ви е чрез заплащане, това става на касата на болницата в деня на изследването

Контакти

Адрес гр.София  Карта
ул. "Пловдивско поле" №6
Тел.:+359 2 8076-299
(от 7:30 до 15:00часа)
Имейл: secretary@sbaloncology.bg
Обратна връзка
Телефонен указател

 

На български bg-BG

Main menu en-GB

Scroll to top