Телефон за записване на час за изследване: 02 8076 262

Какво представлява и как протича компютърно томографското изследване (скенер)

Компютърната томография (КТ) или „скенер” представлява неинвазивен метод на рентгеново изследване, който подпомага лекарите да диагностицират и проследяват различни медицински състояния, което би било трудно чрез други методи.

Апаратът за скениране има формата на геврек (наричан още гентри), през който се плъзга специална маса, на която лежи пациента. Чрез специална технология от въртене на гентрито около тялото на пациента, рентгенови лъчи и мощни компютри, апаратът „заснема” срези от зададената област от тялото на пациента. Компютрите осъществяват реконструкция на образите във формата на картина от последователни напречни срези. Компютърно-томографската технология позволява на лекаря рентгенолог и на изпращащия ви лекуващ лекар да „видят” изключителни подробности от структурата на вашето тяло, а с това и да се подпомогне правилната преценка на състоянието ви.   Отделението разполага с изключително съвременна апаратура, предоставяща изображения с високо качество при възможно най-ниската доза на рентгеново облъчване. 


Подготовка за изследването

Дали трябва да се храните и да пиете течности преди изследването?

Ще е необходимо да не ядете и да не пиете течности няколко часа преди изследването особено ако ще изследваме корема и малкия ви таз. Трябва да ни информирате, ако приемате някакви медикаменти или имате алергии към нещо.

Ако вашият лекар ви назначи изследване чрез скенер, вие трябва да го информирате за всякакви скоро прекарани заболявания, както и ако имате заболявания на сърцето, бъбреците, щитовидната жлеза, за диабет, астма и др. Всички те може да доведат по повишен риск от странични ефекти при подготовката и използването на контраст за изследването.


Какво да направите, ако имате алергия към венозен контраст?

Ако знаете, че сте алергични към използвания от нас венозен контраст трябва да ни съобщите това при уговорката на часа за изследване. В тези случаи може да се наложи вашия лекар да ви предпише временно подготвителна медикаментозна терапия с цел намаляване риска от алергия по време на изследването. В случай, че имате някакъв вид алергия и не сте сигурни ви препоръчваме да бъдете изследвани предварително от алерголог.


Какво облекло се препоръчва?

По време на изследването трябва да носите леко и удобно облекло. В залата разполагаме със специална съблекалня, която се заключва и ще можете да съхранявате своите вещи и ценности, въпреки че ще е по-разумно да ги оставите вкъщи. Свалете в съблекалнята всички метални предмети, които може да попречат на качеството на изследването, като бижута, очила, протези, фиби и телефон.


Често задавани въпроси

1. Страдам от клаустрофобия, ще мога ли да се подложа на изследването?

Обикновено това не е проблем. КТ представлява отворен апарат, а не е като магнитния резонанс. Тук няма да ви затваряме в тясна тръба на тъмно, а ще ви поставим върху маса, около която се позиционира тънкия пръстен на апарата. През цялото време вие ще виждате всичко около себе си, а помещението ще e напълно осветено. 


2. Какво да нося със себе си в деня на изследването?

За да проведем изследването, ще трябва да донесете документа за назначение на КТ от вашия лекуващ лекар. Носете и направлението от Здравната каса или друг Фонд, а ако нямате такова - ще трябва да заплатите изследването. Относно цената се обърнете към записващия персонал или ценоразписа изложен в болницата.


3. Кога да пристигна за изследването?

При записване на час за изследването, нашият екип ще ви информира за часа в който трябва да дойдете. В зависимост от зоната от тялото която ще изследваме при вас, обикновено това означава 30-60 мин. преди часа ви. Това ще ни даде време да се подготвим, да попълните нужните формуляри и въпросници. 


4. Дали ще трябва да пия нещо преди моето изследване и защо?

При някои КТ изследвания на коремната област се налага да пиете предварително вода и контрастна материя, така че рентгенологът да може да отграничи по-прецизно органите един от друг. Приеманото контрастно вещество (материя) през устата може да е бариева каша или друго базирано на йод (урографин). Бариевата каша представлява бяла сладникава каша. Урографинът например е сладникава безцветна течност, която се разрежда в 1-2 чаши вода. За оптимално контрастиране препоръчваме да изпиете 1 литър вода смесена с контраста един час преди изследването.

Ако при вас изследването ще включва скениране на корема или малкия таз, тогава вие ще трябва да дойдете в Отделението 1 час по-рано. Това е така, защото ще трябва да изпиете контрастна течност 60 мин. преди изследването. Така контрастът ще има достатъчно време да оцвети стомаха и червата – изключително необходимо условие за доброто качество на изследването. В някои случаи може да се наложи вечерта преди изследването да изпиете и бариева каша.


5. Мога ли да се подложа на изследването, ако има вероятност да съм бременна?

Това е възможно, но жените винаги трябва да информират своя лекар назначаващ изследването за вероятността да са бременни.

Компютър-томографско или конвенционално рентгеново изследване, обхващащо коремната и тазовата област на жена в репродуктивна възраст, се извършва в първите десет дни след датата на последната менструация, освен по спешност. При рентгеново изследване при бременност или в случай, че бременност не може да се изключи, извършващият изследването трябва да документира на кой апарат е направено изследването и данните, чрез които впоследствие може да се изчисли дозата на фетуса.

Рентгеново изследване на бременна жена трябва да се извърши само в случай, че животът и здравето й са сериозно застрашени и ако изследването не може да се отложи за периода след раждането.


6. Ще се използва ли венозно инжектиране на контраст при КТ изследването?

Необходимостта, както и възможността от венозно инжектиране на контраст при вас по време на изследването ще се определи от вашият лекуваш лекар и от лекаря по образна диагностика. Венозно инжектирания контраст е базиран на йод с цел усилване сигнала от кръвоснабдените органи, които иначе биха се разграничили по-трудно в полученото изображение. Когато се прецени, че при вас ще се използва венозен контраст, ние ще поставим временен венозен път (игла) на ръката, през който да го инжектираме чрез специален апарат.


7. По време на КТ изследването

След като се подготвите в съблекалнята, екипът от нашата рентгенологична сестра и лаборантка ще ви помогне да легнете върху масата на КТ апарата. След поставяне на венозния път, сестрата ще излезе от залата, а масата ще започне да се плъзга през пръстена на апарата. Следвайте инструкциите на лаборанта през високоговорителите на системата как да регулирате дишането си. Всичко отнема не повече от няколко секунди.


8. След края на изследването

След КТ изследването, вие ще можете да се върнете към обичайната си активност и ритъм на хранене. Препоръчваме ви да пиете достатъчно безалкохолни течности, безкофеинови напитки, напр.сок с цел подпомагане на организма ви да отдели използваната контрастна материя.  


9. Кога ще получа медицинското заключение от направеното КТ изследване?

Направеният запис от изследването се праща по вътреболничната компютърна система на специална компютърна станция, където лекарят рентгенолог ще го анализира - „разчете”,  вземайки предвид допълнителната медицинска информация, която вие или вашия лекуващ лекар сте му предоставили. Описанието от разчитането ще можете да получите до края на следващия работен ден или ако изпращащият ви лекар е от нашата болница, то ще му бъде предадено служебно заедно с придружаващите документи. В случаите на спешност, този процес се ускорява.


10. Може ли да ми дадете копие от записа на СД?

Всички изображения от изследването се предават на пациента върху електронен носител - СД. Този диск може да се стартира и разглежда на всеки компютър с операционна система Windows чрез записана на него програмка.

При нужда, от него е възможно да се принтират и фолийни филми, но това оскъпява изследването и е въпрос на личен избор. Ние съхраняваме всички записи и при необходимост след време може да направим копие на диска.


НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ:

 • Направление №4 по Здравна каса от специалист  (контрастът се заплаща от вас)
 • Чрез заплащане на касата на болницата
 • Заплащане чрез друг осигурителен фонд
 • Пациентите, които са лежащо болни в друго отделение в този период не заплащат нищо.


НОСЕТЕ СЪС СЕБЕ СИ

 • Ваша допълнителна медицинска документация 
 • Особено предходни изследвания чрез Образна диагностика


КАК ДА НИ НАМЕРИТЕ

 • 1-ви етаж (след партера)
 • По коридора вдясно от стълбите
 • Кабинет №3 вдясно по коридора


СТАНДАРТНИ ЗОНИ НА ИЗСЛЕДВАНЕ

(едно направление важи за една зона)

 • Глава
 • Шия
 • Гръден кош
 • Корем
 • Малък таз

Контакти

Адрес гр.София  Карта
ул. "Пловдивско поле" №6
Тел.:+359 2 8076-299
(от 7:30 до 15:00часа)
Имейл: secretary@sbaloncology.bg
Обратна връзка
Телефонен указател

 

На български bg-BG

Main menu en-GB

Scroll to top