Източник: БНТ, януари 16, 2014

Седмици, месеци и години прекарват много пациенти в изчакване до следващия преглед пред ТЕЛК комисия. Междувременно НОИ обжалва решенията на ТЕЛК комисиите и пациентите продължават да чакат. Проблемите са много и разговорите за тях продължават в “Денят започва”.
Гост в студиото беше д-р Манаси Николов, ръководител направление “Медицинска експертиза” в ТЕЛК в СБАЛ по онкология.
Законовата уредба регламентира тримесечен срок от датата на постъпване на документите в ТЕЛК до произнасянето на ТЕЛК, явяването на лицето пред комисията и връчване на решението, поясни д-р Николов.
Преди години действително имаше значително забавяне заради  многото желаещи да преминат на ТЕЛК, последните две-три години сроковете почти навсякъде се спазват, изключение са тези случаи, при които се налага да бъдат освидетелствени освен от ТЕЛК и от специализирана ТЕЛК. Проблемът е, че са много малко специалистите за тези комисии и поради липса на персонал, поради което се образува едно струпване на хора. Например от Видин до Сандански има само една очна ТЕЛК и тя е в София. Лекарите не желаят да работят в тезио комисии заради заплащането, което е ниско, както и забраната на членовете на тези комисии да практикуват друга лечебна дейност.
Кои са причините НОИ да обжалва решенията на ТЕЛК – от Осигурителния институт отказаха да изпратят свой представител за разговора.
Обжалванията на НОИ са без посочени мотиви, така че не мога да знам какви са критериите, коментира д-р Николов.
Да се получи пожизнено решение на ТЕЛК е мисия почти невъзможна, коментират пациенти. Д-р Николов обясни нормативните изисквания за такива решения, според които дори и без два крака, но и със съпътсващо заболяване, решението на ТЕЛК е със срок.  Д-р Николов обясни подробно някои законови изисквания.
Майка на дете с аутизъм сподели със зрителите на “Денят започва” своето ходене по мъките при посещенията на ТЕЛК.

Гледайте предаването тук:

Пациентите за нас

Контакти

Адрес гр.София  Карта
ул. "Пловдивско поле" №6
Тел.:+359 2 8076-299
(от 7:30 до 15:00часа)
Имейл: secretary@sbaloncology.bg
Обратна връзка
Телефонен указател

 

Национален Раков Регистър

Национален Раков Регистъррегистрация на новите случаи от злокачествени новообразувания в цялата страна.... научете повече

Конференции на УСБАЛО

Design Oncology 2023

Main menu en-GB

Scroll to top