През изминалата седмица в УСБАЛО бе проведен еднодневен обучителен курс по урологична патология. Участниците в него – лекари-патолози и специализанти по патология от Стара Загора, Пловдив и София, бяха запознати със съвременни данни за диагностициране и класификация на туморите на бъбрека, на пикочния мехур и простатата.

Лекторите притежават безценен опит в международното обучение по патология. Те са съавтори напоредица актуализации на класификациите на СЗО в тази област и автори на множество публикации по темата „уропатология”. Важен е и фактът, че тримата лектори са заемали най-високи и престижни постове /президент и секретар/ на Международното общество по урологична патология.

Dr Brett Delahuntот Университета Отаго в Уелингтън, Нова Зеландия, представи темата „Бъбречноклетъчна неоплазия: старите фаворити и новите реалности”.

Dr Hemamali Samaratungaот Университета Куийнсланд в Брисбейн, Австралия, акцентира върху неоплазията на пикочния мехур със съпътстващите имитиращи състояния и класификация.

Dr Lars Egevadот Каролинския институт в Стокхолм, Швеция, презентира множество аспекти от диагнозата и лечението на простатния карцином.

И към тримата професори по патология със световна репутация, бяха отправени множество въпроси от българските им колеги и студенти. Дискусията и цялостната същност на обучението прибавиха нови познания, научни и практически възможности за участниците в обучението по урологична патология.

В края на семинара, от името на тримата лектори, обобщение направи проф. Брет Делахунт: „Щастливи сме да бъдем тук, на събитието днес в София, и да представим тази познавателна програма пред българските патолози. Те са висококвалифицирани общи патолози, а ние искаме да им дадем допълнителна експертиза в тази специална тема”.

Основната заслуга за организацията и реализирането на този обучителен курс принадлежи на д-р Стоян Алексов, който бе домакин и на социалната програма, подготвена за гостите.

 
 
 
 

Пациентите за нас

Контакти

Адрес гр.София  Карта
ул. "Пловдивско поле" №6
Тел.:+359 2 8076-299
(от 7:30 до 15:00часа)
Имейл: secretary@sbaloncology.bg
Обратна връзка
Телефонен указател

 

Национален Раков Регистър

Национален Раков Регистъррегистрация на новите случаи от злокачествени новообразувания в цялата страна.... научете повече

Конференции на УСБАЛО

Design Oncology 2023

Main menu en-GB

Scroll to top