marta

Сдружение „Зазоряване” за втора поредна година организира националната кампания за събиране на мартеници и даряването им на деца и възрастни хора от социални институции. Миналата година от сдружението събраха и закичиха с мартеници над 600 души.

Заразителният пример на доброто и надеждата, чиито символ са цветовете на уникалната българска мартеница, мотивира организаторите да продължат своята инициатива и през тази година.

В навечерието на месец март 2021 г. кампанията „Мартеница аз ти връзвам” придоби по-големи мащаби. Бяха събрани и изпратени 3000 мартеници на хората от 50 социални институции в 25 общини на България.

Сред тях тази година са и пациентите на Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология.

Ръководството и екипът на болницата благодарят на сдружение „Зазоряване” и пожелават от името на своите пациенти успех в благородните бъдещи инициативи.

Информация за развитието на кампанията може да получите на страница във фейсбук https://www.facebook.com/105578997460606/posts/448061426545693/, както и на група „ЗАЗОРЯВАНЕ”.

Аз съм и аз ще бъда” световен призив в духа на инициативата на УСБАЛО „Продължаваме”

4 февруари е Световният ден за борба с онкологичните заболявания, на който от няколко години UICC (Международен съюз за контрол на рака) и СЗО започват три-годишна кампания под мотото: "I Am and I Will" - "Аз съм и аз ще бъда". Тя призовава всички – лекари, пациенти, политици, обществото като цяло, да поеме своя личен ангажимент за намаляване на глобалните последици от рака и да бъдат предприети действени мерки.

Всяка година традиционно УСБАЛО се включва в инициативата с призив към всички: да не се страхуваме, редовно да се грижим за своето здраве, всеки от нас да даде своя принос в борбата с рака, за да „Продължаваме“ заедно напред.

Read more: Световен ден за борба с рака

Десетата юбилейна конференция по онкология в онлайн формат ще бъде проведена в края на тази седмица. Участие ще вземат водещи специалисти от Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология в София, както и онколози от цялата страна. Националните онкологични конференции са традиция и запазена марка на лечебното заведение, като основен носител на идеите и акцентите са неговите екипи, компетентни в различните сфери на онкологичната наука и практика.

Въвеждаща тема на конференцията ще бъде „Индикации за провеждане на РЕТ/КТ” – работата с най-новата придобивка на лечебното заведение естествено е обект на анализи и коментари. Ще бъдат разгледани и други нуклеарномедицински научни подходи при мониторинг на различни тумори. Акцент ще бъде и ролята на кли ничната патология за диагностиката и адекватната терапия при различни нозологични единици.

Read more: Виртуално за реалното познание

УСБАЛО разполага със собствено звено, където могат да бъдат изолирани и лекувани онкологично болни инфектирани със SARS-CoV-2

КОВИД-звено бе разкрито в Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология (УСБАЛО). Структурата е създадена в съответствие със заповедта на Министерството на здравеопазването, която определя колко легла в кои лечебни заведения трябва да бъдат преобразувани заради пандемията. Целта е по този начин да се гарантира безопасното и своевременно лечение на пациентите с онкологични заболявания, които са заразени с коронавирус. Новата структура е ситуирана на отделен етаж, до който достъпът е ограничен – както за пациенти, така и за служители на болницата. За целта две от клиниките на лечебното заведение са преместени на други етажи – Клиниката по обща и коремна хирургия се намира на трети етаж, а Клиниката по УНГ на втори. Взети са всички предпазни мерки за недопускане смесването на болни с и без Covid -19, така че да се гарантира сигурността на всички пациенти и персонала. Пациентите в КОВИД сектора не могат да напускат определения за лечението им етаж и не представляват риск за останалите болни лекувани в лечебното заведение. За медицинските специалисти са осигурени предпазни средства – костюми, маски, ръкавици, шлемове, дезинфектанти, помещения за обличане и събличане, баня. Създаването на КОВИД-звеното гарантира, че лечението на пациенти с онкологични заболявания е осигурено и по време на пандемията. Специален екип от лекар, медицинска сестра и санитар гарантират 24-часово постоянно наблюдение, като на разположение е ѝ лекар реаниматор. Съгласно изискванията на НЗОК за отчитане на клиничната пътека и всички указания към момента Covid-19 се доказва единствено с PCR тест. Обръщаме внимание на всички пациенти, че за времето на хоспитализация трябва постоянно да носят лични предпазни средства. Свижданията са забранени. Спазването на възможно максимална дистанция, редовната хигиена на ръцете и ползване на дезинфектанти за момента, заедно с маските, са единствените методи, с които може да се предпазим от разпространение на инфекцията.

 

В сряда, 21 октомври 2020 г. от 11 часа ще бъде открита нова художествена изложба – единайста поред за София през последните три години. Макар и в пандемична ситуация, художествената проява в рамките на арт-инициативата „Продължаваме”, е отново посланик на живота и надеждата!

Мястото е познато: просторният коридор на Лъчетерапевтичния комплекс на Университетската специализирана болница по онкология. Хуманната инициатива започва през 2018 г. и нейните инициатори от УСБАЛО успяват да привлекат най-добрите творци, художници и автори, чрез професионалната селекция на галериста Бистра Стойчева. Инициативата, „родена” в столичната болница, не спира своя пълноценен живот и по време на пандемията. Примерът е последван от комплексни онкологични центрове в страната с единствената цел: идеята да достигне до повече хора, а в болничните центрове да бъдат оформени художествени пространства. Русе и Бургас са сред първите домакини на изложбата извън столицата.

Read more: Картини без маска’2020 г. – новото лице на проекта „Продължаваме”

Контакти

Адрес гр.София  Карта
ул. "Пловдивско поле" №6
Тел.:+359 2 8076-299
(от 7:30 до 15:00часа)
Имейл: secretary@sbaloncology.bg
Обратна връзка
Телефонен указател

 

Национален Раков Регистър

Национален Раков Регистъррегистрация на новите случаи от злокачествени новообразувания в цялата страна.... научете повече

Main menu en-GB

Scroll to top