Завърши XII национална научна конференция по онкология, проведена от 10 до 12 юни в залите на гранд-хотел „Пловдив”.

В унисон с традицията участваха водещи специалисти от Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология в София, както и онколози от цялата страна. Националните онкологични конференции са традиция и запазена марка на лечебното заведение, като основен носител на идеите и акцентите са екипите на УСБАЛО, компетентни в различните сфери на онкологичната наука и практика.

В научната програма бяха дискутирани всички основни аспекти на онкологичната патология. Организационният комитет, председателстван от д-р Стефан Константинов - изпълнителен директор на УСБАЛО, осъществи замисъла за една атрактивна и полезна програма, в която доминираха научният диалог и неформалните срещи между колеги.

- На XII научна конференция по онкология в Пловдив
бяха представени много и интересни доклади, проучвания, клинични случаи и други актуални данни, както и последни постижения на фармацевтичната индустрия в нашата област. Изключително полезна бе и сестринската сесия, на която бяха дискутирани ключови елементи от значимата роля и отговорността на професионалистите по здравни грижи в различните етапи от онкологичното лечение. За пореден път участниците се увериха, че споделеното за развитието на онкологията обогатява професионалния ни път и подпомага работата ни, подчерта д-р Константинов.

Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология  ще проведе нова кампания за профилактични прегледи за рак на кожата.

Под мотото „Спасете кожата си!”, специалистите от Клиниката по онкодерматология към УСБАЛО-ЕАД  ще осъществят безплатните прегледи в рамките на два дни: четвъртък, 16 юни и петък, 17 юни 2022 г. в кабинет №128 на Диагностично-консултативния блок на болницата. Във времето от 11.30 до 14.00 часа, ще бъдат прегледани всички желаещи по реда на идването, без предварително записан час.

При съмнения или доказана диагноза, пациентите ще бъдат информирани и насочени за последващо лечение в болницата.

Дванайста национална научна конференция по онкология ще бъде проведена от 10 до 12 юни 2022 г. в Пловдив.

Участие са заявили водещи специалисти от Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология в София, както и онколози от цялата страна.

Националните онкологични конференции са традиция и запазена марка на лечебното заведение, като основен носител на идеите и акцентите са екипите на УСБАЛО, компетентни в различните сфери на онкологичната наука и практика.

В научната програма са включени всички аспекти на онкологичната патология: епидемиология на рака, молекулярна онкология, генетика, имуноонкология, образна диогностика, нуклеарна медицина, хирургично лечение, медикаментозно и лъчелечение, вария, грижи и качество на живот, медицинска експертиза, проблеми и предизвикателства в организацията на здравеопазването при лечение на онкологичните заболявания...

Организационният комитет, председателстван от д-р Стефан Константинов - изпълнителен директор на УСБАЛО, е подготвил атрактивна и полезна програма, в която  научният диалог и неформалните срещи между колеги ще бъдат активно поощрявани след две години пандемични ограничения.

Под мотото „Тютюнът – заплаха за околната среда“, премина днешният ден, в който засадихме 10 дръвчета – символ на живота и чистия въздух, в двора на Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология, София.
Акцията по засаждането на 10 дръвчета неслучайно е в навечерието на 1 юни, когато се навършват 10-години от приемането на пълната забрана за пушене на закрити обществени места.
Съорганизатори на събитието бяха представители на СЗО за България, сдружение „България без дим“, фондация „БлуЛинк”, сдружение „Въздух за здраве“, Асоциацията на студентите-медици, Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология и Коалиция за живот без тютюнев дим.
В инициативата участваха министърът на околната среда и водите – г-н Борислав Сандов,  зам.министърът на здравеопазването Невена Цанкова, колеги от офиса на СЗО за България, д-р Александър Симидчиев от Комисията по здравеопазване в НС, изпълнителният директор на УСБАЛ по онкология – д-р Стефан Константинов, проф. Пламен Димитров - директор на НЦОЗА, представители на гражданското общество и НПО.

IMG 2529
IMG 2545
IMG 2549
IMG 2556
IMG 2577
IMG 2581
IMG 2588
Viber Image 2022 05 31 13 10 53 828
IMG 2570
IMG 2572

sbalopriogov

Уникална операция бе извършена днес от д-р Далал Ал-Зайат, съвместно с екип на Детската хирургия на болница „Пирогов“ с началник проф. Хр. Шивачев. Доктор Ал-Зайат е хирург и мамолог в УСБАЛО и заедно с детския гръден хирург д-р Янко Пъхнев оперират 17-годишно дете с рядък филоиден тумор, наричан по-често филоиден цистосарком. Туморът е преобладаващо доброкачествен и се среща почти изключително в женската гърда. Въпреки, че доброкачествените тумори не метастазират, те имат тенденцията да нарастват агресивно и могат да се повтарят локално.

Поведението по отношение на диагностицирането на заболяването и неговото лечение е пример за комплексност, в което се включиха множество специалисти  - доц. Св. Бачурска – клинична патология, проф. Ив. Гаврилов – гръдна хирургия – председател на онкокомитет.

Към пожеланията за бързо и успешно оздравяване на пациентката, добавяме и факта, че лекарите на онкологичната болница ще проследят резултатите от случая, изводите от който ще послужат за решаването на други подобни казуси в бъдеще.

 

Контакти

Адрес гр.София  Карта
ул. "Пловдивско поле" №6
Тел.:+359 2 8076-299
(от 7:30 до 15:00часа)
Имейл: secretary@sbaloncology.bg
Обратна връзка
Телефонен указател

 

Национален Раков Регистър

Национален Раков Регистъррегистрация на новите случаи от злокачествени новообразувания в цялата страна.... научете повече

Конференции на УСБАЛО

XII Конференция УСБАЛО

Main menu en-GB

Scroll to top