Формулата на добрите хора (вестник Форум "Медикус" 10.06.2019г.)

Музика, танц на деца, концерт за виолончело…Ще кажете: “Картини от една изложба“. Да, близко е до това усещане, но всичко се случва, на пръв поглед, на необичайно място, а не в утвърдена художествена галерия.

В средата на седмицата, от 15 часа, „галерията“ е нетрадиционна, намира се в Лъчетерапевтичния комплекс на Националната онкологична болница. Присъстваме на откриването на изложба. Лека неразбория, вълнение, шум – характерната предстартова треска. Публика, съставена от лекари, пациенти, творци и гости, начало. И всичко си идва по местата.

Инициативата „Продължаваме“, която може да бъде наречена „проект“, или „движение“, е просто многоликото лице на доброто. Което помага на болните, на обезверените, на отчаяните.

На изложбата са представени десетки картини на художници от пловдивската школа, не по-малко са платната на безкористни творци от други краища на България, перфектно подбрани и подредени от Бистра Стойчева. Сред тях са и творби на прохождащи, но видимо талантливи художници от Школата за приложни изкуства в Ихтиман, ръководени и вдъхновени от Вера Димова. И не само за участие в изложбата – младите все още се учат на тайнството, наречено рисуване, но вече са усвоили азбуката на голямото дело, наречено дарителство. И са решили да подарят картините си за каузата „Продължаваме“.

Десетгодишните Деян Арангелов и Деян Иванов, Михаела Димова на 15 години, „порасналите“ вече художници, шестнайсетгодишните Мария Николова и Любомира Спасова…

Талантите от „Дани денс студио“ при Културния център в огромния като град софийски квартал „Люлин“ поставят началото. Деца, отдадени на танца, на музиката и на ритъма на живота, водени от усмихнатите Даниела Александрова и Виктория Кулинска.

И всичко това – в името на здравето и живота, с факела на искрицата надежда! На фона на музика от Сен-Санс, изплетена от талантливите пръсти на виолончелистката Ана-Мария Иванова.

В реализацията на тези идеи, обобщено наречени „Продължаваме“, са вплетени имената на много хора: Мария Чипилева, Биляна Огнянова, Ралица Стоянова, Стоян Атанасов, Борис Самарджиев, Тони Димитрова, Стефан Илчев, д-р Стефан Константинов. Осъществяването на замисленото би било невъзможно без енергията на Златка Ангелова и нейните талантливи възпитаници и колеги от Нов български университет. Възможно е да убягва нечие име – нали знаем строфата от песента „Ако до всяко добро същество, застане поне още едно“…Сега се сещаме поне за няколко добри същества, които ще се вплетат в нишката на доброто, но нека имената им останат изненада за утре. Сред тях може да има пианисти, скулптори, поети…

Инициативата „Продължаваме“, както и доброто, имат много лица, благотворителността има много имена – може би ги припознахме по време тази изложба, може би ще ги открием при реализацията на бъдещите намерения.

Ще продължаваме заедно, нали? Не се съмнявайте в това.

 

Картини без маска – новото лице на проекта „Продължаваме” (вестник "Форум Медикус" 23.10.2020г.)

На 21 октомври 2020 т.г. бе открита нова художествена изложба – единадесета поред за София през последните три години. Макар и в пандемична ситуация художествената проява, в рамките на арт-инициативата „Продължаваме”, е отново посланик на живота и надеждата.

Мястото е познато: просторният коридор на Лъчетерапевтичния комплекс на Университетската специализирана болница по онкология. Хуманната инициатива започва през 2018 г. и нейните инициатори от УСБАЛО успяват да привлекат най-добрите творци, художници и автори, чрез професионалната селекция на галериста Бистра Стойчева. Инициативата, „родена” в столичната болница, не спира своя пълноценен живот и по време на пандемията. Примерът е последван от комплексни онкологични центрове в страната с единствената цел: идеята да достигне до повече хора, а в болничните центрове да бъдат оформени художествени пространства. Русе и Бургас са сред първите домакини на изложбата извън столицата.

През най-живописния сезон на годината, истинска благодат за всеки творец, инициативата „Продължаваме” се разгръща в пространствата на УСБАЛО с нов заряд в името на живота.

В уникалното архитектурно пространство на Лъчетерапевтичния комплекс на УСБАЛО ще се съберат пациенти, лекари, персонал, гости и приятели и ще усетят силата на изкуството чрез авторските творби на повече от 60 автори – художници, прегърнали идеята със сърце и талант. Изложените творби разкриват светоусещането на добре познати през годините творци, както и на нови съмишленици, оценили достойнството, силата и заряда на арт-инициативата.

Художник на проекта е Димитър Анастасов – уникалният график, автор на логото „Продължаваме”, чиито творби присъстват на всяка изложба. Сред творците ще отбележим имената на световноизвестните Петър Мичев-Педро, Васил Петров /българският Рембранд/, Анастасия Ножарова /единствената, творяща и до днес ученичка на Златьо Бояджиев/, Дили Бозаджиева, Спасимир Богданов, Ромео Смиленов, Момчил Митев, Александър Сергеев, Анатоли Станкулов, Анелия Гълъбова, Анна Сотникова, Белчо Хаджийски…

Над 300 платна графика, живопис, витражи, смесени техники и пана с вълна ще бъдат само част от изненадите и наслада за сетивата по време на изложбата.

Картините са достъпни за пациенти, техните придружители, персонал и гости при строго спазване на противоепидемичните мерки – носене на маска и физическа дистанция. За външни лица се ползва страничният вход – изходът на Клиниката по лъчелечение.

Контакти

Адрес гр.София  Карта
ул. "Пловдивско поле" №6
Тел.:+359 2 8076-299
(от 7:30 до 15:00часа)
Имейл: secretary@sbaloncology.bg
Обратна връзка
Телефонен указател

 

Конференции на УСБАЛО

XII Конференция УСБАЛО

Main menu en-GB

Scroll to top