По-качествено и бързо лечение за пациентите в онкологията от понеделник. Това ще стане с два нови линейни ускорителя, които ще стопят листата на чакащи за лъчетерапия в националната онкологична болница.

До момента болните трябваше да чакат средно три месеца, за да започнат лечението си. При откриването на новия комплекс, директорът на националната онкология призова колегите си от частните болници да спрат с нелоялните опити да привличат обучените им кадри.

С 32 милиона лева от Европейския фонд за регионално развитие и бюджета онкологията е оборудвана и с последно поколение ядреномагнитен резонанс и томограф, който е единствен в страната.

Нели Гешева – ръководител на Лаборатория по дозиметрия и лъчезащита: “Това е нашата “черешка на тортата”. Това е линеен ускорител, а работи на принципа на компютър томограф.”

Проф. Веселина Първанова – началник на Клиника по лъчелечение – Специализиран ускорител, който дава най-добро разпределение на дозата, изключително предимство е за тумори в областта на главата и шията.

Нели Гешева: “Другото, заради което ще го използваме, ще е за облъчване целотелесно с цел костно-мозъчна трансплантация.”

Проф. Първанова: “И предимствата са най-вече за пациентите – новите методики, по-трудни методики, много по-високо качество излекувани.”

Източник: bnt.bg

Контакти

Адрес гр.София  Карта
ул. "Пловдивско поле" №6
Тел.:+359 2 8076-299
(от 7:30 до 15:00часа)
Имейл: secretary@sbaloncology.bg
Обратна връзка
Телефонен указател

 

Конференции на УСБАЛО

XII Конференция УСБАЛО

Main menu en-GB

Scroll to top