Сложна съдова реконструкция на сънната артерия на 57-годишен мъж с рак на ларинкса и метастаза в шията извършиха съдовите хирурзи от УМБАЛ „Софиямед“, съвместно със специалисти от СБАЛ по онкология ЕАД, София.

Те отстраниха злокачествена туморна формация с диаметър 7см. от шията на пациент, обхванала сънната му артерия. Това е наложило съдовите хирурзи да премахнат и целият му десен каротис(сънна артерия). По този начин лекарите са дали шанс за живот на пациента. На мястото на отстранената сънна артерия и нейните разклонения специалистите са поставили съдова протеза.

Сложната операция е осъществена от завеждащ отделението по съдова хирургия д-р Димитър Марков,д.м. и съдово-хирургичен екип на „Софиямед“, съвместно със завеждащия на отделението по УНГ болести в СБАЛ по онкология ЕАД, София доц. д-р Кирил Попов.

За интервенцията специалистите коментират, че до този момент в България никой екип не се е ангажирал с толкова сложна операция по радикално премахване на злокачествено образувание в шийната област с ангажиране на сънната артерия.

„Пациентите рядко се насочват към операция когато става въпрос за туморни образувания на сънните артерии и тяхното отстраняване, тъй като става въпрос за много сложни интервенции, каквито се извършват от малко специалисти и лечебни заведения у нас. Повечето от тези пациенти се определят като неподлежащи на операция. „Софиямед“ е едно от тези места и вече мога да кажа имаме сериозен опит. Надяваме се, че чрез направената операция и назначената медикаментозна терапия след нея ще дадем максимално голям шанс на пациента за оздравяване“, коментира д-р Димитър Марков, завеждащ на отделението по съдова хирургия в УМБАЛ „Софиямед“.

Източник: 24 часа

Контакти

Адрес гр.София  Карта
ул. "Пловдивско поле" №6
Тел.:+359 2 8076-299
(от 7:30 до 15:00часа)
Имейл: secretary@sbaloncology.bg
Обратна връзка
Телефонен указател

 

Конференции на УСБАЛО

Design Oncology 2023

Main menu en-GB

Scroll to top