Страничните ефекти на иРНК ваксината не са по-лоши при пациенти с рак в сравнение с обичайно наблюдаваните при хора, които нямат онкологично заболяване, сочат данни от проучване, публикувано в Journal of the National Comprehensive Cancer Network и цитирано от Ройтерс.
Изследователите са проследили 1753 ваксинирани с две дози от ваксината на Pfizer/BioNTech, около две трети от които са имали анамнеза за рак, като около 12% от тях са получавали химиотерапия, имунотерапия, лъчетерапия или хирургична интервенция поради заболяването си.
Доказано е, че ваксината не предизвиква съществени странични ефекти в такива случаи. Хората със и без рак съобщават за сходни нива на болка на мястото на инжектиране, мускулни болки, болки в ставите, треска, втрисане, главоболие, гадене и умора, отчитат изследователите.
Като цяло за симптоми след ваксинация са съобщили от приблизително 73 на сто от пациентите, независимо дали са били с онкологично заболяване. Болката на мястото на инжектиране е била най-честата нежелана реакция.
От екипа на проучването отбелязват още, че при по-ранни изследвания са наблюдавали колебание и страх от ваксината при пациентите с рак
„Нашите данни, потвърждават доказаното в други проучвания, а то е, че иРНК ваксината срещу COVID-19 се понася добре от пациенти с анамнеза за рак, включително и от тези, които в момента получават активно лечение“, категорични са експертите от екипи.
Източник: „Клиника.бг”

Контакти

Адрес гр.София  Карта
ул. "Пловдивско поле" №6
Тел.:+359 2 8076-299
(от 7:30 до 15:00часа)
Имейл: secretary@sbaloncology.bg
Обратна връзка
Телефонен указател

 

Конференции на УСБАЛО

XII Конференция УСБАЛО

Main menu en-GB

Scroll to top